Tijdens de nieuwjaarsborrel van GroenLinks Tilburg op 8 januari 2012 hield wethouder Marjo Frenk een krachtige toespraak over welvaart en welzijn. Fractievoorzitter Paulus Oerlemans sprak zijn zin in 2012 uit in 9 punten. Beide teksten zijn hier opgenomen.

Marjo Frenk:

Groenlinksers en andere aanwezigen,

Op de eerste plaats natuurlijk een duurzaam en gezond 2012 gewenst.

Ik wens ons GroenLinks Tilburg een jaar waarin we heel zelfbewust zin in de toekomst blijven uitstralen.

Het zou kunnen dat jullie dat wat paradoxaal vinden klinken en nu de wenkbrauwen fronsen. We hebben tenslotte te maken met een economische crises, bezuinigingen, a-sociaal kabinetsbeleid enzovoorts.

Uit een recent onderzoek van het SCP (Burgerperspectieven 2011) blijkt dan ook dat we somberder zijn dan ooit, vooral vanwege de economische situatie waarin ons land en de wereld verkeert. (Overigens bleek uit ditzelfde onderzoek dat leegstaande kantoren veel ergernis wekken en dat de gevraagde mensen veel groen in hun woonomgeving als positief ervaren. Voor dit moment leg ik dat goede nieuws even terzijde.)

Ook paradoxaal is dat meermaals is aangetoond dat mensen tevreden zijn met hun eigen leven, maar zich zorgen maken over de morele kwaliteit van de samenleving als geheel. De meesten van ons creëren voor zichzelf klaarblijkelijk een bevredigende omgeving, maar kunnen deze moeilijk plaatsen ten opzichte van het grotere geheel. Waar vanzelfsprekende identiteitsvormen ontbreken, moeten we zelf zoeken naar onderdak. In dat verband zouden we kunnen spreken van psychologische bouwwerkjes: we knutselen onze eigen coherentie in elkaar. Dat lijkt de meeste mensen individueel aardig te lukken, maar ze kunnen zich geen voorstelling maken van de samenleving die daarbij hoort.

Onlangs presenteerde Gabiel vd Brink (socioloog UVT) het boekje 'Eigentijds idealisme'. De onderzoekers waren benieuwd naar wat Nederlanders zeggen en denken maar vooral wat ze doen. Ofwel, wat vinden ze nu echt belangrijk in het leven. 'Op de vraag "wat vindt u het belangrijkste in het leven?" antwoordde  ongeveer 10 procent van de respondenten voornamelijk het materiële eigenbelang na te streven. Ruim 90 procent vindt ook de natuur belangrijk en/of het spirituele, religieuze en sociale welzijn van anderen. Meer dan de helft van de ondervraagden zet zich in voor lokale tot internationale vraagstukken. Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat Nederlanders niet in de eerste plaats werken om rijk te worden, maar om van betekenis te zijn. Ze willen iets aan de samenleving bijdragen. Goed en behulpzaam zijn voor anderen is voor mensen een veel belangrijker motief dan sommige economische theorieën veronderstellen.'

In de publieke en politieke sfeer komt dat maatschappelijke idealisme namelijk geheel niet tot zijn recht. De huidige generatie politici en beleidmakers gaat ervan uit dat de mens een egoïstisch wezen is dat door prikkels gestuurd kan worden. Het daaruit voortvloeiende beleid heeft tot een probleem geleid dat Paul Schnabel, de directeur van het Sociaal-Cultureel Planbureau als volgt heeft verwoord: "met mij gaat het goed, maar met ons gaat het slecht." Ofwel, het beleid heeft ertoe geleid dat het heel veel Nederlanders in materiële zin privé heel erg goed gaat, maar met ons, de samenleving, gaat het helemaal niet goed. Reden? We zien onze private waarden niet terug in het politieke en publieke handelen. En dat nu is een van de oorzaken van het maatschappelijke chagrijn waar Nederland de laatste decennia zoveel last van heeft. 

Uitgaande van onderzoeksresultaten als hierboven beschreven ben ik ervan overtuigd dat GroenLinks in staat is antwoord te geven op de vragen die burgers in onze samenleving hebben, over de invulling van wat staat voor "het goede leven" over waarden die duurzamer zijn dan die de banken ons voorleven, over een samenleving die socialer en leefbaarder is dan hoe de huidige regering voorstaat. Naar mijn stellige overtuiging zijn wij, is juist onze partij in staat om het maatschappelijk engagement dat in de samenleving is te activeren en weer tot publiek belang maken en is er voldoende reden om met opgeheven hoofd "zin in de toekomst" uit te blijven stralen.

Dat kunnen we niet alleen en wat mij betreft gaan we het komende jaar hieraan werken samen met iedereen (lees: iedere collega partij die zich aangesproken voelt)

Marjo Frenk
Wethouder GroenLinks Tilburg

8 januari 2012

Paulus Oerlemans

En dan nu, het interactieve deel.
Ga even recht staan. 
Kom, even geen maatschappelijk chagrijn
En nu allemaal even…
heel zelfbewust zin in de toekomst uitstralen… Lekker hè?

Goed, genoeg energie voor mijn volgende 9 opmerkingen.

1 Niet bij pakken neerzitten maar zorgen dat kansen en mogelijkheden zich voortdoen. Kansen maken om GroenLinks-punten, die burgers belangrijk vinden, voor elkaar te krijgen. Een sociale, tolerante en groene gemeente. Dáár werken we aan. Door in een coalitie samen te werken. Uiteraard scoort iedere partij zijn eigen punten, soms zelfs de verkeerde kant op. Het betekent samen afspraken maken en punten weggeven en andere wèl halen. Regeren kan alleen als je kunt en wilt nemen èn geven. 

2 Het begin van het afgelopen jaar was door het vertrek van Sandra bijzonder onprettig. Een periode waar we van leren. Voor nu heeft het geleidt tot een prima sfeer in de fractie! Die is sinds de zomer met nieuw enthousiasme en in prettige samenwerking met elkaar aan de slag. Dat wilde ik graag nog even vertellen.

En op 19 dec. kregen we, met Joris, ons 4e raadslid weer terug. Dus met Joris erbij hebben we nu nòg meer zin in de toekomst! We zijn bezig met het invullen van de vacature commissielid.

3 We zijn bijna halverwege de raadsperiode. Dan is het goed te kijken wat we als GroenLinks voor elkaar hebben gekregen. En dat kan ook binnen GroenLinks alleen in samenwerking, niet alleen de fractie. Want de rol van Marjo als wethouder is daarbij enorm belangrijk. En actieve leden in het permanente campagneteam zorgen er altijd voor dat een onderwerp ludiek onder de aandacht komt. Behaalde resultaten zijn dus resultaten van ons allemaal. 

4 We publiceren binnenkort digitaal en -we weten nog niet of het een flyer of een glossy wordt-, een overzicht van resultaten. Ben gerust, ik zal ze nu niet àllemaal uitgebreid met jullie doornemen. Enkele wil ik er wel noemen.

5 Tilburg is één van de meest duurzame gemeenten. Maar toch blijft het ook vechten om zorgvuldig om te gaan met ruimte. Met GroenLinks, wil de provincie, bedrijventerrein Wijkevoort voorlopig niet ontwikkelen. Duurzaamheid wordt bij relevante besluiten explicieter bekeken.

Een belangrijke green deal is gerealiseerd! De eerste 2.000 koop- en 4.000 huurwoningen worden energiezuiniger gemaakt! Samen met bedrijven werken we aan duurzaamheid. Zo verdienen duurzame investeringen zich vele malen terug. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor woonlasten èn het levert banen op!

6 Kwetsbare mensen worden geholpen. Armoede-maatregelen zijn, juist nu, nodig en verbeterd. Zowel structureel als incidenteel hebben we trampolines, (en waar nodig vangnetten), ook in de WMO, verstevigd.

Ander green deal-voorbeeld is ecologische tuinderij Ut Rooi Bietje. Goed voor mensen, milieu èn werk. Ut Rooi Bietje blijft een werkplek voor vrijwilligers en cliënten van zorginstellingen èn ze kan achterstallig onderhoud aanpakken. Ook de maatschappelijke opvang kan nieuwbouw plegen.

7 Fietsvoorzieningen blijven op hoog niveau en je kunt gratis stallen. Er komen nieuwe fietstunnels ònder-, en er gaan (iets) minder gevaarlijke treinen óver het spoor. De milieuzone is uitgebreid. De eerste windturbines staan in Tilburg, Fuji geeft weer het voorbeeld. Door energiezuinige lantaarnpalen bezuinigt Tilburg tonnen per jaar! Green deal!

8 En ondertussen liggen er met het nieuwe cultuurbeleid, nieuwe kansen voor cultuur in Tilburg. Wordt Landschapspark Moerenburg iedere maand mooier. Is de Hall of Fame Next geopend in de Spoorzone.

Oftewel … genoeg om trots op te zijn en zin … van te krijgen.

9 Tot slot noem ik enkele losse punten waar de fractie de komende tijd aan werkt:

  • dat ex-ID’ers goed blijven begeleid
  • dat het veiliger en autoluwer wordt rondom scholen
  • dat we zorgvuldig om blijven gaan met ruimte en groen
  • uitdragen dat Tilburg fair trade gemeente wordt
  • komt 2018 Brabant culturele hoofdstad dichterbij
  • willen we jeugdzorg op een goede manier naar de gemeente
  • houden we aandacht voor Tilburg’s cement; vrijwilligers.

Kortom:
Blijven werken aan een sociale en leefbare stad en dorpen.
Wij hebben er zin in, jullie ook?