[korte inhoud Nieuwland september 2004]
Redactioneel
Was vorige keer nog de beginkreet ‘Waar ben je?’, ditmaal trapt Jos Aben in het Redactioneel af met ‘Hoe was het?’ Op vakantie geweest, nietwaar… Oh ja, en het gaat allemaal om de afwezigheid van fatsoenlijk nieuws in de lokale media, de afgelopen tijd.
Voor welk probleem biedt het inburgeringsbeleid een oplossing?
Wethouder Gon Mevis geeft commentaar op de contourennota Inburgering van minister Verdonk, waarbij hij kritiek niet uit de weg gaat. “Er is niets op tegen om uit te gaan van de eigen verantwoordelijkheid van migranten [..] toch schiet de nota op vele fronten tekort.” De belangrijkste bezwaren: Verdonk start zonder analyse van de situatie en vernauwt haar blikveld enorm.
Allochtonen en de stembus
Als je goed ingeburgerd bent, mag je stemmen. Fontys-studente Marieke Vermeulen deed bij GroenLinks een afstudeeronderzoek naar politieke participatie van allochtonen. Hier de conclusies en een strategie voor een betere communicatie - en daarmee participatie - in de toekomst.
Pluche Plus
Nog meer kleur dan. Het tweede optreden van onze man in het College, Gon Mevis, die het in zijn vaste column heeft over Kleurrijk Tilburg en de dialoog - en daarmee participatie - van allochtone Tilburgers. “Vernieuwing en daadkracht zonder gebeitelde waarheden, dat lijkt me een mooi vooruitzicht voor een kleurrijke stad.”
‘Een leefbare wijk, maar er kan meer van gemaakt worden’
Sjoerd van der Weide begint met een nieuwe serie over wijkleefbaarheid, logischerwijs onder de titel ‘Zit er leven in de wijk?’ In Jeruzalem, waar de eerste aflevering over gaat, ondanks heel wat kritische geluiden nog wel kennelijk. Twee bewoners, beiden actief in het buurtwerk, vertellen en nemen bepaald geen blad voor de mond.
We dreigen de bus te missen
Onze eigenste milieuspecialist Wim Kersten neemt een kijkje bij het Tilburgse busvervoer. Met de steeds meer ruim baan krijgende auto lijkt de toegankelijkheid van de binnenstad goed geregeld, maar dat kon wel eens ten koste gaan van het openbaar vervoer. Het kan ook anders, laat een aantal Franse steden zien - en dan hebben we het nog niet eens over Hasselt!
Tilburg laks over luchtkwaliteit
Mooi aansluitend op die supprematie van de auto (komt door het Tilburgs Verkeers- en Vervoersplan) vervolgens een stuk van Michel Jehae. We zijn hier langzaam aan het stikken, zo blijkt. De nou niet bepaald baanbrekend te noemen conclusie: “Voor echt schonere lucht zal de groei van het autoverkeer toch echt aan banden gelegd moeten worden.”
En verder…
En als laatste natuurlijk punten van interesse in het lokaal-politieke, kundig toegelicht door Anja van de Westelaken. Het gaat ditmaal over het parkje aan Ringbaan Zuid/Goirleseweg, het burgerjaarverslag, de milieubalans 2003, uiteraard het failliet van de Tilburgse Kunststichting, de armoedenota en de visie op Landschapspark Moerenburg.
Sjoerd van der Weide