Beste Tilburgers met groen hart,

De afgelopen periode is er veel in de media verschenen over de aanstaande verbouwing van het stadhuis. Gisteravond heeft de commissie Vestigingsklimaat hier voor het eerst over gesproken, met een inspreekavond. Wij kunnen ons voorstellen dat het standpunt van zowel de fractie als de wethouder voor veel van jullie vraagtekens oproept, en met dit bericht wil ik jullie meenemen in de afwegingen die de fractie aankomende week naar voren zal brengen.

Tijdens de verkiezingen in het voorjaar van 2014 wisten wij onze 4 zetels in de Gemeenteraad te behouden. Dat was een geweldig resultaat. In de onderhandelingen die daarop volgden hebben wij veel zaken binnengehaald. We regelden extra impulsen voor groen in de stad, voor duurzame mobiliteit en bleven staan voor een sociaal en ruimhartig asielbeleid. We investeerden 6 miljoen in het nieuwe Stadsbos013, regelden geld voor mondiale bewustwording en maakten de bezuinigingen op het Natuurmuseum ongedaan. 

Tijdens die onderhandelingen hebben we ook veren moeten laten. In ons verkiezingsprogramma stond dat wij een winkelrondje zouden accepteren, mits er een grote trekker aanwezig zou zijn. Met de komst van Primark lijkt deze groter trekker gerealiseerd. En ja, er is wat aan te merken op Primark, maar dat is er ook op andere ketens in de Heuvelstraat: H&M en CoolCat blijken het niet beter of slechter te doen op het gebied van duurzame productie. Wij hebben daarvoor middelen geregeld zodat we in de stad ook duidelijk kunnen maken dat als je in Tilburg goedkoop kleding koopt, iemand anders op de wereld er de rekening voor betaalt. Staat voorop dat voor de fractie de Primark duidelijk het zuur is dat hoort bij de zoete zaken uit het coalitieakkoord.

Duurzaamste gebouw van Nederland

In het coalitieakkoord staat over de ontwikkeling van het stadhuis de volgende zin, “we zetten de ontwikkeling van het stadhuis voort in lijn met eerder genomen besluiten.” Deze zin staat er niet voor niets. Juist door GroenLinks is in de vorige periode toegevoegd dat het nieuwe stadhuis van Tilburg het duurzaamste kantoorgebouw van Nederland wordt, met minimaal het Bream Excellent predicaat. Wij hebben straks het duurzaamste stadhuis van Nederland! Dat is iets waar de fractie trots op is. 

Goed werkgeverschap

De Gemeente Tilburg is een van de grootste werkgevers in onze stad, en heeft als werkgever een verplichting om haar medewerkers een fatsoenlijke, gezonde en veilige werkplek te bieden. Dat is nu niet het geval, het oude stadskantoor is aan grondige renovatie toe. Kom midden in de winter op de 7e etage, en de bijzetkachels komen je tegemoet. Om maar niet te spreken van een raadsvergadering om maandagochtend 9.00 uur. Het is voor de fractie duidelijk: dit gebouw is aan een grondige renovatie toe. 

Groene omgeving

De afgelopen periode stond de krant vol met artikelen over de platanen en de kap van 42 bomen rondom het stadhuis. Dit doet de fractie pijn, en verdient wat nuance. Voor de fractie staat voorop dat we de twee oude platanen die dankzij onze wethouder nu in het bomenregister staan niet opgeven. We verwachten dan ook van het college dat men deze bomen behoudt. Een onafhankelijke expert heeft hier voorwaarden voor aangegeven. Daarnaast vinden we dat de omgeving van het stadhuis groener moet terugkomen dan nu het geval is. Hiervoor zullen er een aantal bomen gekapt moeten worden, maar wij zullen vragen om niet tot kap maar tot verplaatsing over te gaan. Daarnaast zien wij een groene binnenstad als belangrijkste voorwaarde om überhaupt mensen naar de binnenstad te krijgen.

Maar hoe dan verder?

De fractie heeft n.a.v. de eerste ontwerpen vorig jaar een duidelijk signaal afgegeven aan het College. De impact van het gebouw in het eerste ontwerp op de omgeving was te groot. Het door de vorige fractie al vaak benoemde “pleintje bij Meesters” is daar bijvoorbeeld al de afgelopen periode veranderd in het ontwerp. Ook is de ruimte tussen de kerk en het stadhuis verruimd. Er ligt nu een ontwerp waarbij ook zaken uit het cultuurhistorisch onderzoek zijn meegenomen, en waarmee de fractie onder een aantal voorwaarden kan instemmen.

  1. We moeten aan de slag om leegstand en verplaatsingen elders in de stad tegen te gaan. We willen uitspraken van het College over o.a. de toekomst van het Koningsplein, maar ook garanties dat er echt vernieuwend aanbod komt. (geen Kruidvat in de plint)
  2. De twee 170 jaar oude platanen moeten blijven staan. Het rapport van de expert geeft daar concrete richtlijnen voor die integraal moeten worden opgevolgd.
  3. De 42 bomen moeten niet gekapt worden, maar worden verplaatst naar Spoorzone of het VGL terrein.
  4. We willen substantieel meer groen rond het stadhuis; aan de cityring (van Katterug tot Schouwburg) en op het Willemsplein.
  5. Naast de renovatie van het Stadskantoor 1, willen we ook onderzoek naar renovatie van het paleis.

Ik ben altijd bereid e.e.a. aan jullie toe te lichten, kom dan langs bij de fractievergadering op 15/9 of  mail me via jorisbengevoord@raadtilburg.nl 

Hartelijke groet,

Joris Bengevoord

Fractievoorzitter