Vrijdag 16 april hebben alle fracties in de Tilburgse gemeenteraad hun visie gegeven op het afgesloten coalitie-akkoord. Namens GroenLinks sprak fractievoorzitter Paulus Oerlemans zijn steun uit aan het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders. Zijn speech is hier te lezen.
Geachte dames en heren,
We staan op de drempel van de 5e aaneengesloten raadsperiode waarin GroenLinks deelneemt aan het college. Dat is erg goed voor de stad!
Bij de verkiezingen zijn we groter geworden. We kregen een kleine duizend stemmen meer dan bij de vorige verkiezingen, en behaalden daarmee 9,3% van de stemmen, tegen 7,5% de vorige keer. We zijn trots op de steun en het uitgesproken vertrouwen van de kiezers en van onze leden. Wij hebben zin in de toekomst!
De ledenvergadering en de fractie van GroenLinks spreken zich positief uit over het coalitie-akkoord. Er ligt een gezamenlijke afspraak en GroenLinks is goed voor haar afspraken, zoals u al 16 jaar van ons gewend bent. Dus wat ons betreft: aan de slag!
Ik ga u zeggen langs welke 'latten' wij het coalitie-akkoord beoordelen. En ik vertel u waar we gelukkig- en mìnder gelukkig mee zijn.
Tijdens de onderhandelingen is iedere partij gevraagd 3 belangrijke punten op tafel te leggen. GroenLinks koos vanzelfsprekend voor punten die rechtstreeks uit het verkiezingsprogramma komen, en die recht doen aan onze belofte aan de kiezer:
- duurzaamheid;
- en zorg voor kwetsbare mensen;
- een stabiel en betrouwbaar bestuur.
Kijkend naar onze 'meetlatten', vindt de GroenLinks fractie dat het akkoord er redelijk goed uitziet en onze steun verdient. We zijn van mening dat we het meeste van ons programma kunnen bereiken door deelname aan het college.
Natuurlijk had het akkoord er nòg beter uitgezien als wij 11 zetels zouden hebben…
Uiteraard hebben we dus ook zaken geaccepteerd om andere zaken voor elkaar te krijgen. Maar GroenLinks is vooral blij met het huidige coalitie-akkoord.
We zijn blij dat er een coalitie is, die het belang ziet van nú verschillen overbruggen. Want ja, natuurlijk zijn er verschillen tussen de coalitie-partijen. Maar die zijn met moed en vertrouwen overbrugd. Wij menen dat Tilburg dat nu nodig heeft.
Ook zijn we erg blij dat duurzaamheid niet langer beschouwd wordt als 'linkse hobby' of als 'ambitie'. Dit college, mèt onze rechtse vrienden, ziet duurzaamheid in de wereld van nu, als een 'vereiste'. We willen alles duurzaam doen. Alleen zo kunnen we verantwoord omgaan met wat ons het dierbaarste is; de Tilburgers.
Ons succesvolle Tilburgse milieubeleid wordt dan ook voortgezet. Na prima beleidsontwikkeling in de vorige periode, is het nu aan D66 wethouder Berend de Vries om als aanjager het spel verder te spelen. GroenLinks zal, waar nodig, hulp en inspiratie blijven aanbieden.
Een belangrijk punt voor het milieu-, maar ik zou het ook kunnen noemen bij werkgelegenheid, of woonlasten, is ons klimaatplan, dat we Tilburgers gaan helpen hun woning energie-zuiniger te maken. We hebben al vaker gezegd dat op die manier een euro 3 keer werkt, voor de werkgelegenheid, voor het klimaat èn ook nog eens goed voor de portemonnee van de Tilburger. Groen werkt!
We zijn minder blij met de geringe OZB-verhoging. Volgens de krant (9 april): "wacht de Tilburgers een flinke lastenverzwaring". Voor mijn gewone huis (WOZ-waarde 211.000 euro) betaal ik 161 euro OZB. Met de verhoging van 2, en dan 3% is dat maar liefst… 8 euro per jaar! Mensen met een huis van een half miljoen, betalen 20 euro per jaar meer…een "flinke lastenverzwaring"? Inderdaad, de verhoging vinden we te laag. Wetende dat dit zo'n beetje het enige middel als gemeente is om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen, kan dat wat ons betreft echt wel wat 'flinker'.
Freek de Jonge zei onlangs bij Pauw & Witteman (29 mrt) wat volgens ons veel Tilburgers ook denken: "Ik moet u eerlijk zeggen; het maakt mij niet uit hoeveel belasting ik betaal, als het maar goed besteed wordt".
En in de zin van goed besteden vragen wij ons af of déze mate van steun aan Willem II volgens de Tilburgers een goede is.
Er is veel geschreven over de bezuinigingen, maar belangrijker is te onthouden dat er zo'n 930 miljoen wèl op de begroting blijven staan.
Daarvan nog enkele punten aanstippend:
- In social innovation zien we een kans voor verantwoorde ontwikkelingen op sociaal, economisch en duurzaam terrein.
- Jeugd krijgt de nodige aandacht, het armoedebeleid wordt vol voortgezet.
- Door o.a. te werken aan een duurzame Spoorzone blijft het vestigen, wonen en werken in Tilburg aantrekkelijk.
- Het culturele klimaat in Tilburg is en blijft goed.
- Herstructurering van oude wijken en bedrijventerreinen krijgen aandacht en groen blijft beschermd.
- Door het versterken van samenwerken op diverse schaalniveau's (ook internationaal) voorkomen we navelstaarderij.
In Tilburg hebben we een goede traditie in het zorgen voor mensen. Zelf doen wat kan, hulp waar nodig. De wijken krijgen specifieke aandacht. Allemaal goed.
Marjo Frenk als wethouder in het college, heeft niet alleen het vertrouwen van onze kiezers en achterban, maar het geeft ook onze fractie alle vertrouwen in de komende periode.
Want juist omdàt zorg, welzijn, cultuur, asielbeleid, emancipatie, MFA's en Tilburg Noord zó enorm belangrijk zijn, is het hartstikke goed dat Marjo daar verantwoordelijk voor is.
De coalitie heeft de financiële kaders vastgelegd. Marjo zal –samen met het veld- op een creatieve manier de bezuinigingen zó vormgeven dat dit voor de Tilburgers op een zo sociaal mogelijke manier gebeurt.
Kortom, er ligt een akkoord, en daar staan we achter.
Wij hebben zin in de toekomst en wensen het nieuwe college veel succes!