Het cultuurplan zal worden uitgewerkt in verschillende uitvoeringsagenda’s. Tijdens het debat hebben we hiervoor nog een aantal aandachtspunten meegegeven. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een makelaarsfunctie om de verbinding tussen de culturele sector en het sociale domein (waaronder zorginstellingen) te bevorderen, het meenemen van een expositieruimte voor beeldende kunst in de verdere ontwikkeling van het Museumkwartier, en het breed voeren van de dialoog over fair practice (een eerlijke beloning van kunstenaars en makers).
Uiteraard hebben we tijdens het debat over de cultuurnota ook aandacht gevraagd voor een actueel thema: de consequenties van de coronacrisis. Want de culturele sector is een van de sectoren die hierdoor het hardst is geraakt. Onlangs heeft de Rijksoverheid aangekondigd aanvullende middelen beschikbaar te stellen ten behoeve van de culturele sector. Wat GroenLinks betreft is het van belang om bij het uitwerken van verdere steunmaatregelen oog te hebben voor zowel de culturele basisinfrastructuur als de kunstenaarsinitiatieven, makers en culturele ondernemers in de stad. De wethouder heeft toegezegd dat zij hierover in gesprek blijft met het veld.
Veel gesproken is er ook over de zes Tilburgse initiatieven die van de Adviescommissie Brabantstad Cultuur een positief advies hebben ontvangen, maar toch onder de zogenaamde zaaglijn zitten. Zes initiatieven die, ieder op hun eigen manier, belangrijk zijn voor onze #stadvanmakers. En waarvan een aantal nu serieus in het voortbestaan wordt bedreigd. Op aandringen van de raad, gaat de wethouder haar uiterste best doen om er via maatwerk voor te zorgen dat deze initiatieven behouden kunnen blijven. Voor de behandeling van de begroting, ontvangt de raad een update over de stand van zaken. Lees er hier meer over.