Samen met de andere gemeenten in de regio Hart van Brabant werkt de gemeente aan de 'Regionale Energie en Klimaat Strategie'  om invulling te geven aan de ambities uit het landelijke Klimaatakkoord tot 2030. De landelijke opgave voor hernieuwbare energie is 35 Twh, voor deze regio geldt een opgave van 1 TwH (1000 miljoen kwh).  Een flinke opgave, maar ook hard nodig om de uitstoot van CO2 omlaag te kunnen brengen. Daarnaast zal er ook gewerkt worden aan klimaatadaptatie, het versterken en klimaatrobuuster maken van het landschap. Dat vinden we een mooie extra stap. Al met al zijn we dan ook positief over deze plannen. Wel vinden we, dat nu de plannen concreter worden het tijd is om inwoners actief te betrekken.

Inwoners moeten kunnen meebeslissen, meedoen en meeprofiteren. Dit leidt ook tot meer bewustwording en draagvlak, wat ontzettend belangrijk is om de doelen te kunnen halen. Het doel is om tot 2030 275 miljoen kwh te realiseren op daken, en 450 miljoen kwh (staat gelijk aan 50 windtutbines van 3 MW) in het buitengebied. De regio Hart van Brabant neemt als enige regio ook  klimaatadaptatie op in het plan, daarom wordt er in plaats van over een RES over een REKS gesproken. In het concept-ontwikkelscenario staan 4 uitgangspunten centraal: 1) versterken van de landschappelijke kwaliteit, 2) grootschalige opwek zoveel mogelijk aansluiten op reeds aanwezige netwerken, 3) zoveel mogelijk in samenhang met integrale gebiedsontwikkelingen, en 4) geen grootschalige opwek in Natuurnetwerk Brabant. Specifiek voor Tilburg gelden een aantal extra randvoorwaarden: de ontwikkeling van duurzame energie moet vooral de grote infrastructuurlijnen volgen (zoals de A58 en noordelijke tangent), geconcentreerd in hubs. Het zal dan gaan om 3 hubs rondom Tilburg en 1 langs de A58. Het gaat in totaal om ca. 20 molens van 3 mw. Daarnaast moeten bedrijventerreinen  benut worden voor zoveel mogelijk duurzame opwek in stedelijk gebied. 

Op 1 juni 2020 zal het conceptbod voor de regio aan het rijk worden aangeboden, waarna  het Planbureau voor de leefomgeving gaat berekenen of de plannen voldoen. Het definitieve bod wordt op 1 maart 2021 gedaan, nadat besluitvorming ook in de gemeenteraden van de regio heeft plaats gevonden. Zie ook de website van de regio Hart van Brabant voor meer informatie.