“Bij de gedachte dat we al jaren kinderen en volwassenen laten spelen op gemalen autobanden met daarin kankerverwekkende stoffen als zink, lood, benzeen en PAK’s, terwijl niet op wetenschappelijk valide wijze is vastgesteld dat hier geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid kunnen optreden, liepen ons letterlijk de koude rillingen over de rug”, aldus fractievoorzitter Joris Bengevoord. “Het liefste zouden we daarom zien dat uit voorzorg voorlopig geen kinderen op deze velden spelen en dat volwassenen goed worden voorgelicht, zodat ze zelf de afweging kunnen maken. We kunnen de gevolgen die dit heeft voor de clubs, voor speelschema’s en voor de exploitatie in dit stadium niet overzien, maar hoe verantwoord is het kinderen te laten spelen op deze velden als we niet 100% zeker weten dat dit geen desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor hun gezondheid?”
Maar liefst 90% van de Nederlandse kunstgrasvelden is bestrooid met rubbergranulaat, om brandwonden bij slidings te voorkomen. Gemeenten gaan er al jarenlang vanuit dat dit veilig is, vanwege een studie in opdracht van het RIVM uit 2006. In de uitzending van Zembla kwam naar voren dat er op die studie het een ander aan valt aan te merken, omdat de testgroep te klein en de testperiode te kort was. Daarnaast zijn een deel van de urinemonsters van het onderzoek buiten de onderzoeksconclusies gelaten, zonder dat hier een duidelijke verklaring voor gegeven is. In de uitzending van Zembla wordt in ieder geval de suggestie gewekt dat een relatie tussen het rubbergranulaat en lymfeklierkanker en leukemie niet uitgesloten is.
Op grond van deze onzekerheden heeft GroenLinks een aantal vragen aan het college gesteld, met het oog op de situatie in Tilburg: “Zijn er velden in Tilburg die ook behoren tot de 90% kunstgrasvelden in Nederland bestrooid met kunstgranulaat? En indien dat het geval is, om welke velden in Tilburg gaat het dan?” Zie alle vragen in bijgevoegd document.