De Solidariteitsprijs werd toegekend aan Feniks. Dit Tilburgse emancipatie-expertisecentrum werkt aan de verbetering van de positie van vrouwen op sociaal, economisch en maatschappelijk terrein. Deze organisatie is al decennia niet weg te denken in Tilburg als actieve en effectieve steunorganisatie voor vrouwen in kwetsbare posities.

Juryvoorzitter Hagar Roijackers: “Feniks heeft dit coronajaar turbo gedraaid, door hulp bij relationeel geweld bekend en toegankelijk te maken voor álle Tilburgers die het nodig hadden. En door moeilijk bereikbare groepen vrouwen van corona-informatie te voorzien. Een terechte winnaar!’

De andere genomineerden voor de Solidariteitsprijs waren:

  • Missionair Servicecentrum Tilburg;  de huiskamer aan de Gasthuisring die voor iedereen open staat. Vrijwilligers geven hier honderden taal- en computerlessen. En kleine ‘bureaucratische’ problemen worden hier altijd opgelost.
  • Stichting Sarban De Toekomst; Vluchtelingen en nieuwkomers krijgen hier sinds 2010 werk en ondersteuning, mensen die nooit uit eten kunnen worden uitgenodigd voor een diner en een deel van de opbrengst komt ten goede aan wie het echt nodig heeft.

Publiek Applaus winnaar Corazon
Dit jaar werd ook een extra prijs uitgereikt, de Corazon. Een opsteker (hart) voor het mooiste initiatief in de regio Tilburg van ‘omkijken naar elkaar in coronatijd’. GroenLinks regio Tilburg zet op deze manier zulke waardevolle initiatieven in het zonnetje.

Evelien Holster won deze prijs met haar organisatie Publiek Applaus. Zij organiseerde onder andere ‘Beethoven op de fiets’, Wilhelminapark viert de zomer (samen met omwonenden) en sponsorde een kerstmaaltijd voor mensen die van de voedselbank gebruik moeten maken.
Hagar Roijackers: “Heerlijk eten, mooie muziek, fietsen, mensen helpen en mensen blij maken… Evelien geeft Tilburg alle ingrediënten die het leven de moeite waard en de wereld een beetje beter maken. Zeer verdiend dan ook: de Corazon!”

Beide prijzen bestaan uit een oorkonde en een bedrag van € 200. De jury werd gevormd door Hagar Roijackers, Dwayne Heuvelmans, Arnoud van Leuven en Paulus Oerlemans.