GroenLinks Tilburg gaat onder strikte voorwaarden akkoord met de steun van €2,4 miljoen die de gemeente wil geven aan betaald voetbal-club Willem II. Voor GroenLinks is dit een zuiver financiële afweging en zeker geen inhoudelijke.

Hieronder de verklaring van fractievoorzitter Paulus Oerlemans bij de raadsvergadering over de steun aan Willem II van  31 mei 2010.

"Geachte voorzitter,

Een onderwerp waarbij de emoties hoog oplopen. Dat is duidelijk uit de massale belangstelling voor dit onderwerp.
Sentimenten èn zinnige argumenten spelen bij zowel voor- als tegen-standers. Er is voor elke voorstander, ook minstens 1 tegenstander van steun aan de commerciële Besloten Vennootschap Willem II. En waarschijnlijk zijn er meer inwoners tégen steun, dan voor.

Tweestrijd
De GroenLinks fractieleden zijn inhoudelijk tegen steun aan Willem II, maar we stellen het financiële belang van de stad voorop. We concluderen dat – voor zover we nu kunnen overzien - het collegevoorstel de ge-meente op dit moment het minste kost.

Belang Willem II
Ook GroenLinks vindt het belangrijk dat Willem II bestaat, laat dat duidelijk zijn. Ja, natuurlijk heeft Willem II grote waarde voor de stad. Wat ons betreft is de allerbelangrijkste functie het voorbeeld (de idolen) voor de jeugd en volwassenen. Het moet breedtesport stimuleren. Maar om het belang voor de Tilburgers af te meten aan dat 80.000 binnen een uur de uitslag weten...?
En overigens, toen ik nog een jong en dunner en voetballend menneke was, vóór 1987, en Willem II in de eredivisie zat, was ik ook trots.
Was het toen allemaal zó slecht. Neen. Dat relativeert o.i. het belang voor de stad.

Overwegingen
Voor GroenLinks is dat echter niet dè vraag die aan de orde is. De vraag is of we ten principale, maar zéker in de tijd waar de stad en de burgers bezuinigingen te verwerken krijgen, nòg meer extra gemeenschapsgeld in een commercieel bedrijf willen stoppen.

En daar spelen ook de volgende argumenten (of sentimenten als u wilt).

  • Ten eerste onze grote teleurstelling dat door de jarenlang aanhouden-de bestuurscultuur deze problemen zijn ontstaan. Er is onbehoorlijk bestuurd. Wij kunnen en willen niet het wanbeleid van 'de ons-kent-ons-cultuur-bestuurders' belonen.
  • En dan de sfeer die dhr. Bottelier bewust heeft gecreëerd door de insteek van zijn verhaal. Die bevalt onze fractie absoluut niet. Een slechte voorzet.
  • Tenslotte het totale mis schieten door sommige spelers met hun opmerkingen daarna. Het is onverkoopbaar een organisatie te steunen waar spelers werken die zulke enorme bedragen verdienen en zich dan zó weinig betrokken tonen bij Tilburg. Gelukkig zijn er Tilburgers die zich wel betrokken voelen bij hun club.
  • Het is haast onmogelijk het beeld te weerleggen van goed betaalde voetballers versus de bezuinigen.

Iedere euro die de gemeente uitgeeft, kan ze immers niet ergens anders aan besteden. Als we die aan Willem II geven, kan die niet naar andere belangrijke projecten.

Kortom: GroenLinks wil, inhoudelijk gezien, het voorstel niet steunen.
Maar… Het alternatief is nòg erger.
Ernstig probleem dat dan ontstaat is dat we een nòg veel groter financieel risico lopen. Nee zeggen betekent dat de stad zit opgescheept met een niet te exploiteren leeg stadion. In die zin hebben we als Tilburgers nu last van de aankoop van 6 jaar geleden.

Faillissement kost stad nog meer
Een leeg stadion zou nog veel meer ten koste gaan van andere wenselijke projecten. Het niet innen van huur zou immers jarenlang, als verliespost, op de begroting blijven drukken.
Òf het zou - en ook dat willen we niet - ten koste gaan van bijv. nieuwbouw Traverse. Of van de groene ambities in de Spoorzone, herstructurering bedrijventerreinen of het kanaal. Dan krijgt wat GroenLinks betreft binnen de RGI, de T-Dome minder prioriteit.

Om die reden – een strikt een financiële afweging - vinden we het op dit moment voor de stad het minst slechte besluit om opnieuw deze bijdrage te doen en het collegevoorstel steunen.

Voorwaarden
Het gaat over 2,4 miljoen eenmalig. Wat ons betreft is dit de 3e en echt allerlaatste keer dat de gemeente wéér Willem II redt. Het argument van 'marktconform' of tekorten hoeven we dus niet meer te horen. Iedere Tilburger snapt dat je niet meer geld kunt uitgeven dan je in je portemonnee hebt. Dat we daarbij van Willem II eisen dat er voortaan wèl sprake is van het voldoen aan alle voorwaarden van 'Good Governance', is van-zelfsprekend een absolute voorwaarde.

Nog geen einde aan risico's
Het financiële risico dat de gemeente loopt is hiermee niet verdwenen. Omdat er geen garanties voor de toekomst bestaan, is het ondertussen verstandig dat het college een serieus onderzoek wijdt aan wat als er over een paar jaar uiteindelijk tòch de stekker uit moet?
Het is immers verstandig substantiële financiële risico's in kaart te brengen en alvast te oriënteren op mogelijke oplossingen dan. Nu is het wegens tijdsdruk niet gelukt, maar wij willen een intensief onderzoek welke andere mogelijkheden er zouden zijn voor (delen van) het gebouw. Het gebouw is meer dan het veld en de tribunes. Zodat we, als het onver-hoopt over enige tijd tòch weer misgaat, niet weer als antwoord krijgen dat er geen andere opties zijn. Die zijn er altijd.

Uitleggen aan Tilburgers
Verder is het cruciaal dat het college aan de Tilburgers doordringend gaat uitleggen dat dit niét ten koste gaat van structurele projecten of subsidies. Dat deze steun niet nog meer bezuinigingen oplevert. Er is immers zeer weinig maatschappelijk draagvlak voor dit besluit. Het col-lege heeft er een flinke kluif aan dit te verantwoorden tegenover al die organisaties en inwoners, die straks de gevolgen van de bezuinigingen zullen ondervinden. Hoe wil ze bijv. aan mensen in de WMO uitleggen dat hun verzoek om hulp wordt afgewezen terwijl goed betaalde voetballers misschien wel iets minder gaan verdienen maar nog altijd een vorstelijk salaris houden?

Steun voor andere organisaties
GL was al niet enthousiast over de verlaging van de huur vanaf 2010. Zeker gezien pijnlijke bezuinigingen op zorg, welzijn en cultuur.
De inkt van het coalitie-programma is net droog, en nu wordt - via de volksvertegenwoordigers – aan de Tilburgers gevraagd 2,4 miljoen extra steun aan WII te geven. Het college vraagt nogal wat.

We hebben gehoord dat het voorjaarsbericht een overschot kent van 4 miljoen euro. Daarvan gaat nu ruim de helft naar Willem II. Wij rekenen er op dat ook andere instellingen en organisaties blijvend kunnen rekenen op de steun van het college en onze coalitiegenoten en dat er in elk geval blijvend bereidwilligheid is mee te denken over eventuele problemen. In die zin zijn de komende begrotingen de proof of de pudding."

Paulus Oerlemans