Evelien Kostermans sprak zich tijdens het vragenhalfuurtje al uit over de tuinen in Tilburg. "In Tilburg ligt dat ruim onder het landelijke gemiddelde en dat terwijl er best veel acties zijn in Tilburg om mensen te stimuleren tot vergroening. Met dit onderzoek kunnen we mensen nog veel gerichter verleiden hun tuin te vergroenen. Dat kan ook zorgen voor temperatuurdaling. Dat kunnen we goed gebruiken in die hete zomers.”

Het groenaandeel in de Tilburgse tuinen is onder gemiddeld, maar ook tussen de buurten zijn er grote verschillen. Zo is maar 2% van de tuinen in de uitvindersbuurt groen."Als het om vergroening gaat kijken mensen al gauw naar de openbare ruimte. Maar een groot deel is particulier bezit, daar kunnen we nog een slag maken" voegde Wethouder Mario Jacobs toe. 

Om die reden stelde Evelien Kostermans hier eind november al vragen over bij het college.

  1.  Is het college het met GroenLinks eens dat er nog een flinke opgave ligt voor de klimaatadaptieve inrichting van particuliere tuinen?  In hoeverre lukt het tot nu toe met bestaande maatregelen inwoners hiertoe te stimuleren?

  2. Kan het college aangeven of en in hoeverre het mogelijk is bestaande regelingen (zoals voor groene daken en gevelgroen) ook in te zetten voor het stimuleren van groene tuinen, gezien dergelijke regelingen sterk motiverend blijken te werken?

Een meerderheid van de respondenten in het onderzoek van de Universiteit Groningen geeft aan dat het bestaan van een regeling voor het vergroenen van tuinen motiveert maatregelen te nemen. Ook de mogelijkheid om informatie en advies te krijgen vindt men belangrijk. Destijds heeft GroenLinks het college gevraagd op welke manier de gemeente werk kan maken van het stimuleren van het vergroenen van tuinen. Er is toen aangegeven dat dit meegenomen zou worden in de uitvoeringsagenda klimaatadaptatie. Als ambitie staat in de uitvoeringsagenda ook opgenomen dat tuinen minimaal verhard zijn en maximaal groen.

Binnen vier weken ontvangt Evelien een aantwoord op haar vragen vanuit het college.