Op 14 dec. is de structuurvisie voor het gebied tussen Tilburg-noord, Berkel-Enschot en Udenhout door de gemeenteraad vastgesteld. Een structuurvisie is een plan hoe de gemeente wil dat een bepaald onderwerp (bijv. groen) of in dit geval een bepaald gebied, zich ontwikkelt. Het is een visie, dus nog geen exact bestemmingsplan, het is de richting. GroenLinks-raadslid Paulus Oerlemans geeft uitleg
"In de structuurvisie voor het gebied tussen Tilburg-noord, Berkel-Enschot en Udenhout zitten delen in waar we als GroenLinks erg blij mee zijn en met sommigen onderdelen hebben we enorm veel moeite. Uiteindelijk vinden we als fractie dat er in totaliteit méér positieve, dan negatieve zaken in staan. We hebben dus vóór gestemd. Ik neem jullie 'een rondje mee' door het gebied. Het lekkerste (het mooiste onderdeel van het plan) bewaar ik voor het laatst…
Cruciaal om te beginnen is dat wordt afgezien van het onzalige VVD-plan (van enkele jaren geleden) om het hele gebied tussen Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout vol te bouwen. Dat rampscenario is volledig van tafel. Er ligt nu een visie die in 5 gebieden, functies aan het gebied geeft:
Met de klok mee:
Onder Udenhout, in de zogenaamde noordkamer komt woningbouw. Voor een gemengde bevolkingsopbouw, worden hier grote kavels gecombineerd met kleinere. Niet specifiek gericht zijn op de woningbehoefte van Udenhout, maar van de gehele gemeente. Hoe veel en hoe groot exact, wordt later bekeken, afhankelijk van de vraag te zijner tijd.
De oostkamer is bij Berkel-Enschot. Daar komen in een nieuw aan te leggen bos met extreem grote kavels. Wij hadden graag gezien dat hier meer –ook kleinere- woningen komen, maar die komen vooral in de overhoeken, ten westen van het spoor.
In de zuid-oostelijke punt komt de nieuwe NS-werkplaats. Die vertrekt immers uit het centrum van Tilburg.
In de zuidkamer zit onze pijn. Er komt een nieuw (rustig!) evenemententerrein. Erger is dat 2 tuincentra en een doe het zelf-zaak hier gaan vestigen. Een nieuw bedrijventerrein dus. We hebben ons met hand en tand verzet, maar het niet tegen kunnen houden. We hebben wèl bereikt dat de bedrijven in plaats van verspreid over een groter gebied, bij elkaar komt te liggen.
We hebben enorm veel moeite met de sprong over de randweg, de tangent. Het college belooft en legt in regels vast dat dit echt geen verdere uitbreiding van bedrijventerreinen op deze plaats betekend.
Ten zuiden van de tangent wordt Tilburg noord verder afgemaakt met een fors aantal nieuwe woningen rond de Rugdijk en rond Kouwenberg.
De westkamer (ten westen van het Noorderbos) is in de verdere toekomst bedoeld voor extensieve bebouwing in de vorm van zogenaamde hoevenzwermen.
En zoals beloofd, tenslotte het lekkerste…
Het centraal landschap / de Nieuwe Warande
En dan het meest interessante: het centraal landschap. Er komt een nieuw landgoed, de Nieuwe Warande. De realisatie van dit nieuwe landschapsgebied is de grootste winst van de structuurvisie noord-oost. Een oppervlakte van maar liefst 250 hectare, waar het gaat om cultuurhistorie, openheid en ecologie. Recreatie en ontspanning is de functie. Ook wordt het een infiltratiegebied voor natuurgebied de Brand. Een stevige buffer (de maten worden vastgelegd!) van maar liefst 250 hectare (bijna 4x de Efteling). Hier wordt de oprukkende stad een halt toegeroepen, hier verder géén verstedelijking. Beperkte recreatie-ondersteunende landbouw is mogelijk, maar dan moet je eerder denken aan koe-in-de-wei want intensieve bedrijvigheid is verboden. Kortom, een nieuw uitloopgebied, waar de vele Tilburgers (incl. Berkel-Enschot en Udenhout) kunnen genieten van de rust, de ruimte en de weidsheid. Zoals gezegd, we zijn niet blij met àlles uit de structuurvisie, maar het vastleggen en beschermen van deze enorme lap open landschap is ook veel waard. Niet dan?"
Vragen? Meer weten? paulusoerlemans@groenlinkstilburg.nl