Het college heeft besloten de raad voor te stellen in te stemmen met de kandidatuur voor de titel Culturele Hoofdstad 2018 Eindhoven I Brabant. Zij ziet de meerwaarde die het winnen van de titel voor Tilburg met zich meebrengt op onder meer economisch, sociaal en ruimtelijk gebied.
Stadsbekendheid
Deze ambitie sluit aan bij het coalitieakkoord, waarin is aangegeven dat Tilburg actief wil deelnemen in de voorbereidingen op Culturele Hoofdstad 2018 Eindhoven I Brabant. 'De kandidatuur versterkt Tilburg als stad van podiumkunsten en community art. Als stad waar kunst en cultuur van en voor iedereen is', licht wethouder Marjo Frenk van cultuur toe.
'We zijn er van overtuigd dat de kandidaatstelling de bekendheid van de stad vergroot, voor veel bezoekers zorgt en een positieve bijdrage aan het vestigingsklimaat levert. Het is ook een positief signaal naar de culturele en evenementensector in de stad. Daarnaast levert het natuurlijk ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Spoorzone', aldus wethouder Frenk.
Bijdrage
Het college vraagt de raad eind juni in te stemmen met het beschikbaar stellen van 10 miljoen euro in de periode tot en met 2020 om het programma te kunnen uitvoeren, onder voorwaarde dat Brabant de titel haalt. In de wetenschap dat hetzelfde bedrag ook terugvloeit naar de stad en dat op basis van een business case minimaal twee keer zo veel aan opbrengsten wordt verwacht.
Wethouder Frenk: 'Wat Tilburg betreft zetten we een deel van het geld ook in voor het geschikt maken van de Spoorzone voor Culturele Hoofdstad. Denk aan de Koepelhal of het concept van de Bibliotheek van de Toekomst.'
In aanloop naar 2018 staan er al projecten op stapel. De provincie heeft hiervoor een budget gereserveerd, waarvoor elke stad een project in kon dienen. De gemeente heeft daarop aan enkele kernspelers uit de culturele sector en Fontys Hogeschool voor de Kunsten gevraagd een projectvoorstel in te dienen.
'Tilburg - the performing society'
Dat is 'Tilburg- the performing society' geworden. De programmaonderdelen van dit project richten zich op social innovation en de maatschappelijke inbedding van cultuur.
'De innovatieve kermis' moet de Tilburgse kermis vernieuwen als volksspel. Cultuurmakelaars, studenten en creatieve ondernemers gaan hiermee aan de slag. Ook is er 'Social circus', een internationaal seminar in combinatie met circusprojecten in buurt- en wijkhuizen. The Mundial Summer School gaat Festival Mundial doorontwikkelen. Een ander onderdeel is een internationaal uitwisselingsprogramma tussen Changzhou en Tilburg dat gericht is op de verbinding tussen cultuur, onderwijs en samenleving.