GroenLinks vindt het belangrijk dat de strijd tegen zwerfafval wordt voortgezet, dit is goed voor het milieu en de stad ziet er daardoor schoner uit. Om ook een volgende stap te zetten in de strijd tegen zwerfafval stelde ons raadslid Jos van Gerven vragen aan het college.

Deze week kreeg Jos antwoord op zijn vragen. Hierin werd aangegeven dat de Gemeente Tilburg door de initiatiefnemers van de DoneerRing, The Happy Activist, is benaderd voor een pilot. Echter, Tilburg besluit niet mee te doen met het initiatief, maar zelf een actie op te zetten om statiegeld te verzamelen en dit te schenken aan sociale initiatieven in de wijken. 

In de strijd tegen zwerfafval plaatst Tilburg in de binnenstad grotere afvalbakken die frequenter geleegd zullen worden, in de strijd tegen zwerfafval. Daarbij zal de gemeente opvallende afvalbakken plaatsen, enkel bedoeld voor het recyclen van de plastic statiegeldflesjes en later ook voor blikjes. Het statiegeld op de flesjes uit deze afvalbak komt ten goede aan een goed (vereiste is een sociaal) doel dat de wijk zelf mag kiezen. Dit wijkt af van het idee van de DoneerRing, waarbij de opbrengst van het statiegeld op de flesjes naar een individu (bijv. een dakloze) gaat. De gemeente Tilburg starten eind dit
jaar met een pilot en gebruikt haar communicatiekanalen om het initiatief onder de aandacht te
brengen.

We zijn blij dat de gemeente zich in zet in de strijd tegen zwerfafval en dit koppelt aan een sociaal project, ten goede van de initiatieven uit de wijken. Een win-winsituatie!