GroenLinks organiseerde 4 februari jl. een themabijeenkomst over de rol van de gemeente bij duurzame ontwikkeling. Het programma bestond uit enkele presentaties van experts en debat tussen lokale politici. Over één ding was iedereen het eens: stimuleer energie in de samenleving, bij burgers, bedrijven, maatschappelijke groepen en het onderwijs, dan ontstaat synergie en duurzame ontwikkeling.

John Dagevos was de eerste spreker van de avond. Hij gaf een inleidende uiteenzetting over duurzame ontwikkeling en de wijze waarop zijn onderzoeksinstituut Telos, duurzame ontwikkeling meet. Volgens John moeten gemeentebestuurders niet teveel ‘navelstaren’, maar samenwerking aangaan met andere partijen, binnen én buiten de eigen gemeentegrenzen. Verder waarschuwde John voor zelfgenoegzaamheid. Tilburg is volgens Telos-onderzoek, in de periode 2010-2013 weliswaar vier procent duurzamer geworden, maar heeft op veel onderwerpen nog grote stappen te zetten.

Stefan Romijn van Stichting Stimular bracht als tweede spreker enkele verfrissende voorbeelden in van gemeentes die tot mooie prestaties zijn gekomen wat betreft duurzame ontwikkeling. Eén van de voorbeelden was de gemeente Amsterdam, waar het College duurzaamheidsafspraken heeft gemaakt met de zorgsector. Ook volgens Stefan is samenwerking de sleutel tot succes. Daarnaast pleitte Stefan voor een voorbeeldrol voor gemeentebesturen, door duurzaam in te kopen. Als je wilt dat burgers zich duurzaam gedragen, dan moet je het zelf ook doen, aldus Stefan.

Robert Kint, beleidsadviseur bij de gemeente Tilburg, haakte in op het verhaal van John Dagevos en gaf een overzicht van de beleidsterreinen waar Tilburg aan werkt ten aanzien van duurzame ontwikkeling. Robert beschreef mooie voorbeeldprojecten die inspirerend kunnen zijn voor andere partners in de gemeente. Er valt nog veel te doen, maar er is ook al veel gedaan, was de teneur van het verhaal van Robert.

In het debat tussen Marti de Brouwer (CDA) en Martin de Wolf (GL) werden argumenten uitgewisseld om wel of niet financiële prikkels in te voeren bij gescheiden afvalinzameling. Volgens Marti moet de dienstverlening ten aanzien van afvalinzameling, eerst beter op orde gebracht worden. Ook Martin onderstreepte het belang van optimale informatievoorziening en service, maar toonde zich ambitieuzer in de realisatie van afvalscheidingsdoelen. We moeten mensen stimuleren om afval te scheiden, dan kunnen we grote stappen zetten. Financiële, belonende prikkels, kunnen daarbij helpen. Beide politici relateerden de afvalproblematiek aan duurzame ontwikkeling. Marti introduceerde daarbij een vierde P (naast People, Planet en Profit): die van Passie. En daaraan had GroenLinks geen tekort, aldus de CDA’er.

Tot slot voerden de experts een panelgesprek met elkaar en met de zaal, onder leiding van Paul Cornelissen. Paulus Oerlemans (GL) werd bevraagd op het idee van de PvdA en GroenLinks, om een sloopregeling van auto’s in te stellen. “Waar moet dat van betaald worden?”, zo stelde één van de bezoekers van de avond. “Duurzame ontwikkeling is keuzes maken”, was de reactie van Paulus. En zo is het maar net.

John Dagevos mocht de avond afsluiten. Hij onderstreepte onder meer nog eens het belang van samenwerken, grensoverschrijdend denken en het betrekken van energie uit de samenleving.

Het vervolg op deze thema-bijeenkomst is op woensdag 8 april, op een nader te bepalen locatie in de Reeshof, over duurzame stadswarmte. Meer informatie volgt.

 

Mochten mensen geïnteresseerd zijn in de presentaties van bovenstaande sprekers, dan zijn deze hier te downloaden.