Vrijdagmiddag 30 juni was er een actie tegen de dreigende sluiting van 26 van de 53 spoorwegovergangen in de driehoek Vught – Boxtel – Tilburg, georganiseerd door de Fietsersbond en mede door GroenLinks Tilburg ondersteund.
Zeker 200 mensen – het was prachtig weer – waren aanwezig bij de spoorwegovergang Laag Heukelomseweg (fietsknooppunt 90 sinds enkele maanden en nog juist grondgebied van Oisterwijk): ongeruste buurtbewoners, boeren met land aan beide kanten van de spoorlijn, manegehouders, recreatiebedrijven en hun gasten, fietsers en wandelaars.
Om 15.00 uur was er een toelichting bij de demonstratie door Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond en er volgden enkele korte toespraakjes van wethouders uit Oisterwijk en Boxtel en van de voorzitter Buurtschap Heukelom. Daarna werd een (blijvend) bord onthuld met de tekst “Deze overweg moet blijven”.
Sluiting zou betekenen dat fietsers, voetgangers en ruiters enorme omwegen moeten maken om bestemmingen in de buurt te bereiken.
Tot 2010 wil ProRail nog zo’n 300 overgangen in heel Nederland uit veiligheidsoverwegingen (en om te bezuinigen) sluiten. Veelal gaat het om rustige overgangen in het landelijk gebied, die juist zo veilig en plezierig zijn voor voetgangers en fietsers op hun dagelijkse tochtje in de buurt. De Fietsersbond wil dat deze oversteken in ieder geval behouden blijven voor langzaam verkeer, via een tunnel of met fiets-ahobs. GroenLinks kan deze stellingname volledig ondersteunen. ProRail verleidt de gemeenten echter tot het instemmen met sluiting door een bedrag van enkele miljoenen euro’s aan te bieden voor iedere volledige sluiting (voor het aanbrengen van aanpassingen).
Om 15.30 uur was de actie ten einde en keerde iedereen tevreden, maar niet geheel gerust over de afloop van de ProRail-voornemens, huiswaarts.
Enkele stapelwolken verduisterden de tot dan toe stralende zon.
Nog enkele opmerkingen:
1. In Udenhout zijn er al twee overwegen gesloten: Zeshoevenstraat/Brem en Mortel; in Berkel-Enschot staan er twee sluitingen op het programma: Raadhuisstraat en Rauwbrakenweg. Waarom was er geen wethouder uit Tilburg bij de demonstratie?
2. Je kunt protesteren tegen het sluiten van overwegen via de site www.fietsersbond.nl/overwegactie.
3. De Fietsersbond heeft een fietsroute (de Overweg-is-weg-route) op papier gezet die voert langs 15 bedreigde spoorwegovergangen. Startpunt het NS-station in Tilburg.
4. Alle informatie over dit onderwerp is te vinden in een brochure “Als een ommetje een omweg wordt” van het Project “Recreatie en Overwegen”, Amersfoort 2006.