De Tilburgse Waterleiding-Maatschappij blijft de gemoederen bezig houden. Na de perikelen met de directie enkele jaren geleden, gaat het nu om het (gedwongen) opgaan van TWM in Brabant Water en om de toekomst van de golfbaan Prise d’Eau aan de Gilzerbaan.

In de wet ligt vast dat drinkwateractiviteiten moeten worden geconcentreerd. Voor het relatief kleine TWM betekent dit het einde van haar zelfstandig bestaan. De juridische discussie gaat nu nog over de prijs die de aandeelhouders van TWM (gemeente Tilburg en Goirle) voor deze verkoop ontvangen. In de pers verscheen het bericht dat dit zou kunnen leiden tot een hoger tarief voor de inwoners van Tilburg en Goirle dan voor de overige gebruikers van Brabant Water, maar dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Onder TWM vallen (via een ingewikkelde constructie van B.V’s) ook de golfbaan met haar clubgebouw. Tilburg en Goirle zijn samen voor 75% aandeelhouder van de golfbaan. De andere 25% van de aandelen zijn in handen van 100 Tilburgers, die indertijd ieder fl. 25.000 op tafel hebben gelegd om de golfbaan op te richten. Omdat zij toen hun nek uitstaken, golven ze nu gratis.

Nu het waterleidingbedrijf overgaat naar Brabant Water, is er geen enkele reden meer voor de gemeente Tilburg (en Goirle) om nog mede-eigenaar te blijven van de golfbaan. De grond zelf is en blijft overigens eigendom van de gemeente en wordt aan de golfbaan verpacht. De gemeenten willen dus hun aandeel verkopen en wel tegen marktwaarde. Tot zover niets mis mee.

Maar… de gemeente praat tot nu toe alleen maar met de honderd Tilburgers, die al 25% van de aandelen hebben, of deze personen misschien geïnteresseerd zijn in het volledige eigendom van de golfbaan. In het Brabants Dagblad stond dat deze 100 Tilburgers voor de symbolische waarde van 1 euro volledig eigenaar zouden kunnen worden maar dat is niet helemaal waar want de golfbaan zelf heeft nog grote schulden.

GroenLinks is het ermee eens dat de gemeente haar aandeel in de golfbaan tegen marktwaarde verkoopt. Maar wat is de marktwaarde van een golfbaan? Dan moet je de markt wel zijn werk laten doen. Daarbij vindt GroenLinks dat serieuze gegadigden een kans moeten krijgen. Om die twee redenen wil GroenLinks dat de gemeente meerdere geïnteresseerden (zeg 5 of meer, als ze er zijn) de gelegenheid geeft om onder voorwaarden – zoals behoud van werkgelegenheid voor de huidige medewerkers – een bod op de golfbaan uit te brengen.