Tijdens de raadsvergadering van maandag 14 december j.l. is het initiatiefvoorstel 'verduurzaming warmtenet' van de Tilburgse GroenLinks fractie met een ruime meerderheid van stemmen aangenomen. Dit betekent dat het College de taak heeft gekregen om de regie te nemen in verduurzaming van het warmtenet, dat voorziet in warmte bij 28.000 Tilburgse huishoudens en bedrijven, met name in de Reeshof. Momenteel is de warmte van dat warmtenet afkomstig van de Amercentrale, en voor een groot deel gebaseerd op steenkoolwarmte. GroenLinks vindt dit geen duurzame energievoorziening en we zouden dan ook graag zien dat het in de toekomst mogelijk wordt om meerdere echt duurzame energiebronnen zoals bijvoorbeeld geothermie op het warmtenet aan te sluiten.
Restwarmte van een kolencentrale is één van de minst duurzame energiebronnen, terwijl Tilburg de ambitie heeft om in 2045 een CO2-neutrale gemeente te zijn. Daar komt bij, dat de Amercentrale na 2020 mogelijkerwijs gesloten wordt. Ook in de landelijke politiek klinkt de roep om het sluiten van kolencentrales steeds luider. Gezien het Klimaatakkoord en de noodzaak voor landen om de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen is het ook niet meer dan logisch dat alle kolencentrales in Nederland op termijn zullen sluiten. GroenLinks wil voorkomen dat in het geval van sluiting van de Amercentrale er voor honderd procent wordt uitgeweken naar een afvalverbrander in Moerdijk om de benodigde restwarmte op te wekken. De kans dat dit gaat gebeuren is nu nog zeer reëel. De verwachting is echter dat de hoeveelheid restafval in de aankomende jaren fors gaat afnemen en dat afvalverbrandingsinstallaties daarom steeds afhankelijker worden van geïmporteerd restafval. Naast dat dit toenemende transportkosten met zich meebrengt, is GroenLinks geen voorstander van het verbranden van restafval, aangezien hierdoor ook waardevolle en herbruikbare grondstoffen verloren gaan.
Het warmtenet is inmiddels een lang lopend dossier, waarbij meerdere kwesties spelen: discussie over de aansluitingsbijdrage, tarifering en keuzevrijheid. De gemeente heeft al enkele jaren geen concrete stappen meer gezet in dit dossier. GroenLinks vond dat het tijd werd om actie te ondernemen. Daarom is er eerder dit jaar (8 april j.l.) een themabijeenkomst in de Reeshof georganiseerd om onszelf, belanghebbenden en bewoners goed te laten informeren door deskundigen op dit gebied (zie toegevoegd filmpje omroep Tilburg n.a.v. deze avond). Vervolgens hebben we een aantal keer met deskundigen en belanghebbenden om de tafel gezeten, waaronder Tony Schoen (energieadviseur Ovalen Tafel), Derk Jansen (stichting Reeshofwarmte), Lucia Kleinegris (adviseur energie en duurzaamheid), Luc Oomen (Cöoperatie Duurzame Energie Reeshof) en Klaas Vos en Gijs van Heijster (Ennatuurlijk).
Tot slot heeft GroenLinks naar aanleiding van deze gesprekken en knelpunten in dit dossier een initiatiefvoorstel opgesteld waarbij verduurzaming van het warmtenet centraal staat. Deze is voor het eerst is besproken in de commissievergadering van maandag 16 november jl. Daarbij maakten Derk Jansen van Stichting Reeshofwarmte en Gijs van Heijster van Ennatuurlijk gebruik van hun recht om in te spreken. Tijdens het inspreken lichtten zij hun rol in de kwestie toe en beaamden zij het belang van regievoering door de gemeente op dit dossier.
In het initiatiefvoorstel heeft GroenLinks het College opgeroepen om:
- alle betrokken partijen bij elkaar aan tafel te brengen en met elkaar in gesprek te gaan over de kwesties die spelen;
- de mogelijkheid te onderzoeken om een borgstelling aan te bieden voor partijen die in duurzame energiebronnen voor het warmtenet willen investeren;
- de wet Milieubeheer te handhaven, daar waar milieumaatregelen (bijvoorbeeld betere isolatie) binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden;
- te lobbyen bij het Ministerie van Economische Zaken om de warmtewet aan te passen;
- bewoners van de Reeshof er actiever op te attenderen dat de gemeente een gunstige leningsregeling kent, om de woning beter te isoleren.
Omdat dit initiatiefvoorstel met een grote meerderheid is aangenomen heeft verantwoordelijk wethouder de Vries nu de taak om werk te maken van bovengenoemde punten. De GroenLinks fractie zal er natuurlijk op toe zien dat dit ook echt zal gebeuren.