Woensdag 28 april waren rond de 35 belangstellenden aanwezig in cafe De Plaats om daar getuige te zijn van de uitreiking van de Groene Lintjes 2010.
De avond werd geopend door Marjo Frenk, wethouder, waarna het woord werd overgenomen door Niels van den Berge. Hij staat 12e op de landelijke lijst en gezien de helderheid van zijn verhaal kan het geen kwaad als we hem vaker gaan horen.
Energie, economie en klimaat
Niels legde de nadruk op de drie zaken energie, economie en klimaat. Hij schetste een beeld van onze politiek waaruit duidelijk bleek dat een duurzame politiek t.a.v. de drie genoemde punten niet zal slagen zonder GroenLinks.
Uiteraard heeft iedere partij wel iets te melden over de betrokkenheid bij milieu en duurzaamheid maarhet blijkt inmiddels dat er na verkiezingen meestal weinig overblijft van die plannen. GroenLinks blijkt de enige partij te zijn die hier structureel op inzet. De PvdD komt – wat “groenheid” betreft – in de buurt, maar zij willen niet regeren, terwijl GL daar duidelijk wel klaar voor is. Wat de PvdA betreft lijkt het dat boegbeeld Cohen wel wat steun kan gebruiken op het gebied van Groene Zaken.
In het verhaal van Niels werd de boodschap duidelijk die in alle drie de winnende verhalen van deze avond terug kwam: het is prima ondernemen op een groene wijze, het is milieutechnisch een goede zaak, en het is een manier van ondernemen die ook financieel en economisch winst op zal leveren.
Struikelblok
Een struikelblok voor groene ondernemers is de onduidelijkheid in regelgeving, wel of geen subsidies, dergelijke zaken. Meer duidelijkheid zou tot meer groen ondernemerschap kunnen leiden.
Nederland loopt inmiddels enigszins achter bij andere landen (in Duitsland zijn ongeveer 300.00 banen die te maken hebben met duurzame enregieopwekking). Dat komt voor een groot deel door de korte-termijn-visie waar veel regeringen aan lijden. Economische groei op de korte termijn wordt nog altijd voorop gesteld, terwijl duurzaamheid juist gebaat is bij een lange-termijn visie.
Er blijft het beeld bestaan dat duurzaam “duur” is, terwijl uit cijferwerk allang gebleken is dat dit een achterhaald idee is.
Het verhaal van Niels hield natuurlijk meer in dan hier verteld kan worden, maar laten we de aanleiding van deze avond niet uit het oog verliezen, want hierna volgde het feestelijke deel van de avond: de Lintjes!
Er waren drie winnaars, alledrie uit een andere hoek afkomstig: de Diamantgroep, het DuurzaamheidsteamTilburg en kapsalon Different Hair Skin & Body.
Diamant-groep Industrie
Als eerste was de Diamant-groep Industrie aan de beurt. Robert Bool kwam zijn lintje (alsmede een bos biologische bloemen en een gedicht van Karin van Hest) in ontvangst nemen. Hij legde uit wat er plaatsvindt binnen de Diamant-groep, in het bijzonder bij het onderdeel Industrie.
De medewerkers van die groep hebben de vraag voorgekregen hoe er beter met energie zou kunnen worden omgegaan. Daar zijn veel ideëen uit gekomen. Een aantal voorbeelden:
- op vrijdag zijn er minder mensen aan het werk als op andere dagen. Die mensen moet je dan niet door het pand verspreiden, maar bij elkaar zetten, dat scheelt een hoop stookkosten;
- bederfelijke etenswaren worden nu op maandag gebracht. Voorheen gebeurde dat op vrijdag, zodat er het hele weekend een koelinstallatie stond te draaien om de zaken vers te houden. Weer een besparende factor;
- via het gebruik van bewegingssensoren gaat de lichtinstallatie uit als er in een ruimte enkele minuten geen bewegingen plaats vindt. Overbodige verlichting van lege ruimtes behoort dus tot het verleden!
Ieder kwartaal worden de gemaakte besparingen bekend gemaakt, hierdoor blijven mensen betrokken bij het proces. Die besparingen zijn niet gering: na een jaar bleek dat er 43.642 euro minder werd verbruikt. Een uitstekend resultaat, zeker als je bedenkt dat dit structureel is. Bovendien is er de voorbeeldwerking naar andere onderdelen binnen de Diamant-groep.
Different Hair Skin & Body
De tweede winnaar van de avond was kapsalon Different Hair Skin & Body. Karolien van der Hoeven en Bart Vugts hebben al 17 jaar een kapsalon aan de Piusstraat 80. Milieu en duurzaamheid zijn een onderdeel van hun dagelijkse leven en ook binnen hun werk is die instelling duidelijk.
Nadat een medewerkster last kreeg van haar handen als gevolg van het gebruik van de gangbare haarprodukten, besloten Karolien en Bart op zoek te gaan naar milieuvriendelijkere produkten. Uiteindelijk dringt een groot deel van produkten als zalf, lipstick e.d. je lijf binnen, dus ook voor hun clientèle was dit een betere richting.
Ze kwamen terecht bij de Amerikaanse firma Aveda, een bedrijf waar in hoge mate milieuvriendelijk wordt gewerkt. Het blijkt dat een produkt waar 4% natuurlijke stoffen in voorkomen al het predikaat “Natuurlijk” mag dragen, maar Aveda heeft die 4% verhoogd naar bijna 100%. Ook de gebruikte verpakkingen, grondstoffen, het personeelsbeleid etc. bij Aveda spraken de Tilburgse ondernemers aan zodat inmiddels een uitstekende band tussen de twee bedrijven bestaat. Een bedrijf als Aveda heeft een hoge standaard wat hun produkten betreft (biologische oogst, geen dierproeven, e.d.) hetgeen natuurlijk ook het nodige vraagt van de gebruikers en afnemers van die produkten.
Aveda bleek echter geen produkten te hebben speciaal gericht op kinderen. Karolien en Bart kregen een kind, dus de zoektocht ging door en leidde tot het merk Erbaviva, een biologische produktenlijn bedoeld voor aanstaande moeders en baby’s. Inmiddels zijn Karolien en Bart importeur voor de Benelux van deze produkten. Erbaviva levert een serie produkten (badolie, babyzeep, shampoo etc.) waar Karolien en Bart graag hun energie voor geven.
Duurzaamheidsteam Tilburg
De derde winnaar van deze avond was het Duurzaamheidsteam Tilburg. Het lintje moest verdeeld worden tussen de vijf deelnemers wat geen probleem opleverde. Hierna nam Paul Roborgh, een van de teamleden, het woord. Hij begon met de werkwijze: gedurende 13 weken, op de vrijdagochtend, zijn de teamleden in totaal 400 winkels binnen gelopen om te kijken hoe het erbij stond betreffende energie, temperatuur etc. Ze hebben daarbij enkele weken steun gekregen van leerlingen van de opleiding Handel van de Rooi Pannen, wat een prima toevoeging was (en daarnaast een heel leerzaam studieproject).
Vervolgens een aantal van de resultaten (die verder te lezen zijn op www.tilburgwinkeltduurzaam.nl ). Het team had een prachtige strenge winter tijdens hun onderzoek, ideaal weer voor dit soort activiteiten. Een aantal zaken op een rijtje:
- meer dan 50% van alle winkels hebben hun deuren wagenwijd open terwijl het buiten 6 graden vriest. Dat blijken voorl franchise-ondernemingen te zijn die dit “open-deur-beleid” min of meer opgelegd krijgen via het hoofdkantoor van betreffende onderneming. Het zou mooi zijn als er een boodschap naar die ondernemingen gaat, maar misschien is dat werkzamer als het via de wethouder gespeeld wordt.
- De temperatuur in de winkels is in 60% van de gevallen ongeveer 19, 20 graden. Een prettige winkeltemperatuur, zeker als je warm ingepakt bent vanwege de kou buiten. Er zijn echter ook winkels waar de temperatuur boven de 24 graden uitstijgt, overbodig en onprettig.
- Het grootste deel van de winkelhouders weet niet hoeveel energie er verbuikt wordt.
- Er bleek een winkel te zijn die geen verwarming nodig had, aangezien het aantal TL-lampen zo groot was dat daarme de zaak genoeg verwarmd werd……
- Ook supermarkten zijn bezocht. Over het algemeen bleek daar een goed beleid te heersen: niet te warm, draaideuren e.d. De grootste kruidenier van Nederland bleek hier erg goed te scoren en heeft dan ook twee maal een keurmerk gekregen.
- Van de 45 dameskledingwinkels bleek er slechts een te zijn die voor het keurmerk in aanmerking kwam…..
Zoals vermeld, bij een positieve beoordeling kon een winkel een keurmerk krijgen. Van de bezochte bedrijven bleek 12% (= 47 winkels) het keurmerk te verdienen.
Het team is uiteraard nog niet klaar, er zijn nog heel veel winkels te bezoeken. De samenwerking met de Rooi Pannen is dusdanig bevallen dat dit wordt voortgezet.
Slot
De avond werd besloten met een kort woordje van Marjo Frenk, waarin ze de term Bruto Nationaal Produkt een draai gaf en uitkwam bij Bruto Nationaal Geluk. Een breed begrip, wat aansluit bij het brede verhaal wat Groen Links te vertellen heeft. GL heeft niet alleen zin in de toekomst, GL is ook klaar voor de toekomst!