Op maandag 30 maart j.l. heeft GroenLinks raadslid Nathalie Nijs in de commissie Vestigingsklimaat uitgesproken hoe de GroenLinks fractie de toekomst van de detailhandel in Tilburg ziet. Dit naar aanleiding van haar rol als een van de leden van de raadswerkgroep over de ontwikkelingen in de detailhandel. Deze raadswerkgroep was ingesteld met het oog op het versterken van de winkelstructuur in Tilburg, omdat het detaillandschap sterk aan het veranderen is. Deze veranderingen hebben o.a. te maken met leegstand, de opkomst van innovatieve winkelconcepten en veranderende behoeften van consumenten. 

Volgens Nathalie Nijs is het nu eenmaal zo dat de omliggende steden op winkelgebied nu eenmaal meer te bieden hebben dan Tilburg, en moeten we ons afvragen of dat zo erg is. Tilburg heeft namelijk andere, unieke kwaliteiten. “Met inzetten op een samenwerking tussen de detaillisten, de vastgoedeigenaren en de kunstvakopleidingen, de cultuurmakers, de amateurskunsten en de evenementen in onze stad kan Tilburg zich onderscheiden van andere steden. Er moet ruimte komen voor vernieuwende winkelconcepten, en we zullen moeten faciliteren om te innoveren. Daar ligt ook een enorme taak voor de ondernemers en de vastgoedeigenaren. Het is al lang niet meer louter de crisis die consumenten weerhoudt om naar de stad te komen. Consumenten kopen veel online maar zijn nog steeds te bewegen om, als dagje uit, te gaan shoppen. De consument is op zoek naar beleving, biedt ze die. Met name de ondernemers in ons dwaalgebied verdienen een compliment in deze. Dit stuk van de stad laat zien dat met de kracht van ondernemers, de wil om samen te werken, het bieden van kwaliteit en aandacht voor de klant en in samenwerking met culturele ondernemers er in de stad echt nog toekomst is voor detailhandel”. Nathalie Nijs geeft ook aan dat de rol van de gemeente hierin niet zo groot is. Wat zij echter wel kan doen is keuzes maken in de aan te wijzen winkelconcentratiegebieden. Wat GroenLinks betreft wordt er ingezet op het winkelrondje inclusief het dwaalgebied, de linten en de buurt- en wijkwinkelcentra.

Tot slot wijst zal het geen verrassing zijn dat GroenLinks zal inzetten op een binnenstad die vooral fiets- en voetgangersvriendelijk is, en waar het dat is zal blijven. Onderzoeken wijzen zelfs uit dat fietsers en voetgangers goed zijn voor de omzet. Het idee dat consumenten minder doelgericht, en vooral voor de beleving komen winkelen, versterkt dat idee. Daarvoor is een schone en veilige winkelstraat belangrijk. Ruimte voor voetgangers en fietsers dus. Daarnaast is GroenLinks ervan overtuigd dat het winkelgebied in Tilburg aantrekkelijker gemaakt kan worden door meer groen in het straatbeeld.