Voorzitter,
Laat ik beginnen met een compliment. Een compliment niet bestemd voor het College, niet voor de Raad, niet voor de organisatie, maar een compliment voor Tilburg. Want er is in Tilburg nogal wat veranderd. En dan heb ik het niet over de komst van Primark, de vijver van de Ypelaer of de heropening van de Stadswinkels. Nee voorzitter, dan heb ik het over het sociaal domein. Sinds 1 januari voeren we een fors aantal extra taken uit. Vorige week sprak ik een moeder in Tilburg Noord die zei “het was wel even spannend, maar ik merk nu dat ik bij de wijkteams terecht kan, en dat voelt goed”. We kunnen wel stellen dat de transities in Tilburg redelijk goed geland zijn.
Voorzitter, de grootste opgave ligt de komende jaren nog voor ons: van transitie naar transformatie gaat van iedereen in de stad offers vragen. Nu het stof van de zachte landing is opgetrokken moeten we ook echt aan de slag met de grote opgave in het sociaal domein. We moeten ons als raad daar niet op verkijken, juist als er echte ingrepen gaan plaatsvinden moeten we niet bij alles in een regel-refex schieten, maar juist ook ruimte geven aan nieuwe initiatieven of bestaande initatieven extra ondersteunen. Daarbij geldt dat vertrouwen en het verminderen van administratieve last voorop zou moeten staan. Zoals Jesse Klaver zei: we moeten weg van economisme, maar weer durven werken vanuit de inhoud. Ik sluit daarbij graag aan, een stad bestuur je niet met een spreadsheet maar door samen met burgers en professionals te werken aanzaken die er echt toe doen. Vertrouwen in burgers is daarvoor een vereiste, een compliment hierbij voor wethouder de Ridder die, toen hem onze oproep over het basisinkomen ter ore nam, aan de slag ging met het vertrouwensexperiment.
Bij deze transformatie willen wij graag nog extra aandacht zien voor een aantal zaken, zoals het integraal durven te werken bij de wijkteams? Voorzitter, afgelopen week zag ik tijdens een werkbezoek aan het Jan Wierhof een folder standaard, met één folder van de Toegang over Jeugdzorg en één folder over Toegang en de WMO. Uiteindelijk verschilt de inhoud op 10%, voor de rest zijn de folders identiek. Wij hopen dat het College nadenkt over hoe zaken echt te integreren, zodat er volgend jaar gewoon 1 folder ligt.
Wij vinden daarnaast dat Werk en Inkomen steviger bij de wijkteams aangesloten moet worden. Wij horen graag hoe het College hier over denkt. GroenLinks is ervan overtuigd dat door dichtbij enin de wijken te werken er veel gesignaleerd en preventief opgelost kan worden. Dit geldt nadrukkelijk ook bij de invulling van ons nieuwe armoedebeleid, nabijheid is hierbij voor GroenLinks een belangrijke voorwaarde. Net als het in stand houden van de functies van waardevolle maatwerkvoorzieningen als het Ondersteuningsfonds. We blijven knokken voor wat kwetsbaar is. De integrale aanpak van de burgemeester en wethouder Hendrickx waar het gaat omjihadisme, waarbij arbeidsmarkt, onderwijs maar ook het Jongerenwerk, politie en ouders aan elkaar gekoppeld zijn, kan wat ons betref als ‘best practice’ dienen. Speciaal ook de oproep tot dialoog stemt ons tevreden. We laten ons in Tilburg niet uit elkaar spelen!
Waar wel gespeeld wordt is in de Hall of Fame, en die zouden wij, totdat er een uitwerking is voor Spoorzone fase II, graag op haar huidige plek laten zitten. Integraal denken, want de Hall of Fame is op dit moment de allergrootste publiekstrekker van dit nieuwe stukje stad. Dat past wat ons betref prima in de cultuurplannen van wethouder Hendrickx, durven investeren in Tilburgs talent.
Integraal denken moet niet alleen het sociaal domein beslaan, maar ook domein-overstijgend zijn. Er is namelijk zonneklaar een koppeling tussen gezondheid, luchtkwaliteit en mobiliteit. Wij verwachtendan ook dat het nieuwe duurzame mobiliteitsplan (SUMP) van de verkeerswethouder sterk gekoppeld is aan het nieuwe lokaal gezondheidsbeleid dat wij in het najaar zullen vaststellen. Ook groen en gezondheid zijn aan elkaar gerelateerd, daarom dienen wij de motie Speelnatuur in. Wat we ook moeten faciliteren is de vraag van bedrijven (beter gezegd; werkgelegenheid) die naar Tilburg willen komen. Als de ladder voor duurzame ontwikkeling positief uitpakt zet onze fractie het sein voor Wijkevoort niet langer op rood. Niet omdat wij leegstaande bedrijventerreinen willencreëren, maar wel omdat wij ook de vraag zien naar grote kavels die wij ergens anders niet kunnenrealiseren. Daarnaast gaan wij er van uit dat bij de ontwikkeling van Wijkevoort kritisch gekeken wordt naar de voortgang van andere projecten in onze bedrijventerrein planning, je kunt immers niet op 3 paarden tegelijk gokken.
Voorzitter, m.b.t. groen hebben wij een bekend geluid, ik ben trots op de vele positieve signalen uit de stad over het beleid van onze GroenLinks wethouder. Maar wij zien soms ook vraagtekens, en die vraagtekens lijken sinds het wegvallen van de Adviescommissie Stedelijk Groen vaker te verschijnen. Voor veel zaken is vaak een verklaring, maar wat kan het College doen om burgers toch eerder te betrekken, en groen een volwaardige plek te geven in bijvoorbeeld ook de adviezen van de Omgevingscommissie?
Het besluit van de landelijke PvdA bewindslieden om de gemeente Tilburg minder geld geven voor uitkeringen raakt de gemeente hard, en slaat gaten in onze begroting. We wachten de voorstellen van het College af, maar roepen op om lastenverzwaring voor de schouders die dat kunnen dragen, daarbij niet als vies woord te zien.
Voorzitter ik sluit af: Door het wankelend beleid van het kabinet zijn er nog veel onduidelijkheden, maar we zijn er trots op dat we ondanks de tegenspoed uit Den Haag alle ambities uit het coalitieakkoord hoog kunnen houden.