Vanmorgen besprak de commissie Leefbaarheid de uitspraken van Burgemeester Noordanus over integratie in Tilburg.  Ali Yenice gaf hierbij de visie van GL

 

Vorig jaar vierde ik een feestje, ik woonde op dat moment al 40 jaar in Nederland. In 1974 kwam ik  als 13 jarige jongen in Tilburg wonen. Ik ben er blijven plakken, heb er mijn vrouw leren kennen en 2 prachtige dochters op de wereld gezet. En voor de duidelijkheid: dat zijn zelfstandige vrouwen, die zonder hoofddoek zelf hun leven leiden. En ja, ook ik ben islamitisch. Godsdienst is voor mij iets wat in mijn paspoort staat. Het is niet iets wat mijn leven of sociale contacten bepaalt. Net als overigens meer dan de helft van deze raadszaal als katholiek geregistreerd staat, en er verder niets mee doet. Laat staan dat iemand zich aangesproken voelt door het gedrag van de kerk in de kindertehuizen in de jaren '60. Religie is iets wat je vaak van je ouders meekrijgt, daar kun je niet zoveel aan doen. Het is aan jezelf om er invulling aan te geven.

GL was onlangs aanwezig bij een thema-avond in het RondeTafelhuis. De fractie werd geraakt door het verhaal van de jonge moslima, die aangaf moe te zijn van alle  verontschuldigingen die zij na afloop van de verschrikkelijke aanslagen in Parijs moest geven. Er werden aanslagen gedaan uit naam van haar geloof, maar dat was niet het geloof dat zij aanhing. En zij is niet de enige, ik spreek veel mensen met een islamitische afkomst in Tilburg die de aanslagen verafschuwen, maar er wel dagelijks op worden aangekeken of aangesproken.

Meteen na de aanslagen in Parijs deed de burgemeester een verklaring uitgaan: “We moeten ons niet tegen elkaar uit laten spelen” was voor GL daarbij de belangrijkste boodschap. Vandaar dat wij de uitspraken die de Burgemeester tijdens de avond in het RondeTafelhuis deed ook kunnen onderstrepen. We moeten door middel van dialoog voorkomen dat wij een wij-zij tegenstelling in onze stad creëren; dit heeft in het verleden al teveel schade opgeleverd.

Geloofsrichtingen uitsluiten draagt niet bij aan integratie maar levert enkel assimilatie op. Als we serieus de dialoog aangaan, kan juist de Islamitische Gemeenschap in Tilburg ook naar buiten treden, zoals ze dat in het Rondetafelhuis ook deden. Daar geen Hosannah verhaal over de aanslagen, maar diepe afkeer. GL hoopt dat we dit geluid vaker horen, dat maakt het voor de hele gemeenschap in Tilburg makkelijker.

Voorzitter, juist door nog meer repressie of controles stoten we jongeren uit onze samenleving en trekken zij een kant op die ook GL afkeurt. De overheid moet juist mensen en groepen in de samenleving verbinden en wij hebben daarbij vertrouwen in de koers van de burgemeester. Wij herkennen ook dat er een jongeren zijn die we kwijt dreigen te raken, net als andere jongeren in Tilburg die uit de bocht vliegen moeten wij voor hen zorgen en desnoods aanpakken. Maar wel met respect, en niet enkel vanuit de drive van hun geloof. Net als andere jongeren in Tilburg verdienen zij een toekomst, zoals ik die ook bij mijn dochters zie.