Door de stijgende energieprijzen moeten mensen nu al 150 à 200 euro per maand bij betalen. De eerste schrijnende voorbeelden van mensen hebben ons bereikt. Voor deze Tilburgers die nu hun budget al niet of nauwelijks rond krijgen is dit een grote ramp: er ontstaan (nieuwe) schulden en/of de schuldregeling waarin zij nu zitten kan stopgezet worden. Hierdoor wordt het voor veel huishoudens steeds ingewikkelder om de maandelijkse rekeningen te kunnen betalen. De mensen die hierdoor in de problemen komen moeten kunnen rekenen op steun van de gemeente.
Solidariteit onder Tilburgers in de koude wintermaanden
GroenLinks Tilburg heeft de motie ‘Solidariteit onder Tilburgers in de koude wintermaanden’ indiend. Deze motie bestaat uit een plan om op korte termijn verschillende energiebesparende middelen beschikbaar te maken voor inwoners en een financiële bijdrage aan het Tilburgs Ondersteuningsfonds.
Zo is het Tilburgs Ondersteuningsfonds begonnen met een solidariteitsactie waarbij inwoners van Tilburg onderlings solidariteit kunnen tonen door te doneren voor huishoudens in nood. GroenLinks wil dat de gemeente een financieel passende bijdrage levert aan deze solidariteitsactie.
Ook wil GroenLinks dat de gemeente snel een plan bedenkt om deze huishoudens op verschillende manieren te ondersteunen met het verlagen van het energiegebruik. Denk hierbij aan energiecoaches, gratis energieadvies en energiebespaarboxen. Hiermee moet het voor Tilburgers makkelijker worden om de energiekosten te verlagen. Voor GroenLinks Tilburg is het belangrijk dat iedereen deze winter warm thuis kan zitten.
Lasten zwakste schouders als eerste verlichten
GroenLinks wil dat de gemeente binnen het stadsbrede plan om te gaan isoleren, prioriteit geeft aan huishoudens met lage inkomens in slecht geïsoleerde woningen en een aanpak uitwerkt gericht specifiek op deze doelgroep. Zodat zij als eerste kunnen profiteren van een comfortabele energiezuinige woning met een betaalbare energierekening. GroenLinks roept het gemeentebestuur op dit plan uit te werken samen met de woningcorporaties, energiecoöperaties en andere maatschappelijke structuren in onze stad, omdat zij deze huishoudens (zowel huurders als huizenbezitters) gezamenlijk goed in beeld hebben. Het gaat dan om het actief benaderen van deze huishouden voor zowel laagdrempelige, korte-termijn energiebesparingsmaatregelen als om meer ingrijpende isolatiemaatregelen.
Met deze twee moties wil GroenLinks zowel de energiearmoede als de CO2-uitstoot in onze gemeente terugdringen, een win-win situatie dus. Ondanks de landelijke compensaties zijn er nog steeds mensen die in geldproblemen raken door de stijgende energieprijzen. Dit draagt aan de enorme opgave om de CO2-uitstoot binnen onze gemeente terug te dringen om in 2045 klimaatneutraal te zijn.
Lees hier wat het Brabants Dagblad over onze voorstellen schreef.