GROENE LEEFOMGEVING VOOR MENS EN DIER

Natuur maakt van stad en dorpen fijne plekken om te wonen en te werken. De lockdowns tijdens de coronapandemie maakten nog duidelijker hoe belangrijk groen in de directe woonomgeving is voor ontspanning en beweging. We zijn dan ook trots op onze stadsregionale parken (Landschapspark Pauwels, Stadsbos 013 en Moerenburg-Koningshoeven) en onze groene oases, zoals Stadspark Oude Dijk, Reeshofpark, Quirijnstokpark, Spoorpark en al die andere groene plekken in onze gemeente. Al dat groen is helaas lang niet vanzelfsprekend. We blijven ons inzetten voor een groenere, schonere en meer biodiverse leefomgeving voor mens en dier. Dat is belangrijk voor onze gezondheid en om ons weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals verdroging, hoosbuien en hittegolven. Natuurlijk kan dat niet zonder aandacht voor dierenwelzijn en meer oog voor het milieu in landbouw, industrie, gemeentelijke diensten en (woning)bouw.

SCHONE MOBILITEIT IN EEN PRETTIGE OPENBARE RUIMTE

Iedereen moet zich in onze stad en dorpen kunnen verplaatsen. Dat je op je werk kunt komen, bij de winkel, bij de zorg die je nodig hebt en bij je oma om een kopje koffie te drinken. Op die manier draagt mobiliteit bij aan de kwaliteit van leven. GroenLinks wil dat iedereen voldoende mobiel kan zijn om volop mee te kunnen doen. Maar dan wel op een manier die zo min mogelijk negatieve effecten heeft op ons leefmilieu (onze omgeving, onze schaarse hulpbronnen).

Daarom rolt GroenLinks de groene loper uit voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Bewegen door meer lopen en fietsen draagt ook bij aan gezondheid. Wij gaan voor een autoluwe binnenstad en maken zo meer ruimte voor extra woningen en vergroening. Auto’s, bestelbusjes, vrachtwagens, schepen en andere vervoersmiddelen worden zo snel mogelijk emissieloos. Goed voor het klimaat, de luchtkwaliteit en onze gezondheid. Want in Tilburg ademt iedereen vrij! Daarnaast vindt GroenLinks het belangrijk in te zetten op veilig verplaatsen.

DUURZAME ENERGIE VOOR EN VAN IEDEREEN

De omslag naar een duurzame energie- en warmtevoorziening vraagt veel van inwoners en gemeente, maar we krijgen er ook veel voor terug. GroenLinks wil dat Tilburg koploper is met de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) Hart van Brabant. We streven naar een klimaatneutrale gemeente in 2035. Dat betekent dat alle in Tilburg verbruikte energie dan duurzaam is opgewekt.

We willen dat wel op een eerlijke, betaalbare en sociale manier. Inwoners ontwikkelen de plannen mee, profiteren van de opbrengsten en worden (mede)eigenaar. En we werken nauw samen met de lokale energiecoöperaties van Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel.

GROENE EN CIRCULAIRE ECONOMIE

We houden vast aan onze GroenLinks-ambitie om de gemeente Tilburg in 2035 volledig circulair te laten zijn. De gemeente helpt de Tilburgse bedrijven om kringlopen van grondstoffen te sluiten. We stimuleren reparatie, hergebruik en het delen van spullen door consumenten. Het afvalbeleid is er voor een circulaire economie, afvalstoffen zijn grondstoffen voor nieuwe duurzame producten.

Vragen? Neem contact met ons op via onderstaande knop.