Onlangs berichtten EenVandaag en Trouw naar aanleiding van een onderzoek van Investico dat in grote delen van Nederland bedrijven nauwelijks worden gecontroleerd op milieudelicten en daarmee zelden een boete krijgen wanneer ze in overtreding gaan.

Een onderzoek naar de prestaties van de 29 omgevingsdiensten in Nederland laat grote verschillen zien in het aantal controles, de ontdekte overtredingen en opgelegde straffen. Deze diensten zijn verantwoordelijk voor naleving van milieuregels door de ongeveer 280.000 bedrijven waarop zij actief toezicht moeten houden. Op de website van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) valt te lezen dat de organisatie een duidelijke missie heeft: zichtbaar samen werken aan een schone, duurzame en veilige leefomgeving. Hierbij worden er 4.000 controles per jaar uitgevoerd,
4000 adviezen gegeven per jaar als ook 8000 klachten afgehandeld per jaar.

Het artikel in Trouw bericht dat de omgevingsdiensten in Brabant vaker misstanden constateren. Uit de data waarop het onderzoek is gebaseerd valt op te merken dat de OMWB in de jaren 2016 tot en met 2019 tussen de 2900 – 3500 per jaar aan controles uitvoerde waarbij in de helft van de gevallen een of meerdere overtredingen werd geconstateerd.

In die jaren werden er rond de 1700 – 2000 hercontroles uitgevoerd in de desbetreffende jaren en werden er tussen de 19-24 aan bestraffende sancties (waaronder proces verbalen) opgelegd. Dwangsommen werden er amper opgelegd, slechts
16 en dan alleen in het jaar 2019. De GroenLinks fractie is heel benieuwd wat deze cijfers betekenen voor de situatie in Tilburg en hoe we handhaven op milieuhinder bij Tilburgse bedrijven.

Bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 aardgas gebruiken (Wm-inrichtingen) moeten in Nederland voldoen aan de energiebesparings- en informatieplicht. Dit houdt in dat ze moeten investeren in energiebesparende maatregelen en rapporteren welke maatregelen zijn uitgevoerd. Dit betreft veelal eenvoudige maatregelen die zichzelf binnen een tijdsbestek van vijf jaar terugverdienen. De fractie van GroenLinks Tilburg heeft hier al eerder artikel 40 vragen over gesteld en we zijn dan ook benieuwd hoe de voortgang op dit onderdeel verloopt.

Deze ontwikkelingen gezamenlijk leiden tot een aantal vragen vanuit de GroenLinks fractie voor het
Tilburgse college.

1.Met welke frequentie worden Tilburgse bedrijven met een risico voor milieubelasting doorgaans geïnspecteerd vanuit de OMWB?

2. Wordt er een onderscheid gemaakt in de frequentie van controles tussen bedrijven die nooit of al eerder in overtreding zijn geweest?

3. Treedt de omgevingsdienst handhavend op bij bedrijven en instellingen die niet aan de energiebesparingsplicht voldoen of waarbij een andere milieuovertreding is geconstateerd? Op welke manier krijgt dit in de praktijk vorm? Kan er een percentage gegeven worden van het aantal overtredingen dat jaarlijks gemiddeld tot sancties leidt? Hoe wordt de keuze gemaakt om wel of geen sancties op te leggen?

4.In de jaren 2022-2024 zet de OMWB in op het realiseren van besparingen. Is of blijft er voldoende capaciteit bij de OMWB om toe te werken naar een schone, veilige en duurzame leefomgeving?

Bronnen:
Bedrijven worden nauwelijks gecontroleerd op milieudelicten, en krijgen zelden een boete | Trouw

https://www.omwb.nl/over-ons