Afgelopen commissievergadering spraken de leden van Fysiek over het gebied Stappegoor. Vooral de wijzigingen op het destijds overeengekomen plan, dat anders niet meer realiseerbaar is, stonden ter discussie. 'De omstandigheden zijn in zes jaar tijd sterk veranderd. Uitvoeren van het plan is daardoor financieel onmogelijk, aanpassingen zijn noodzakelijk', aldus Paulus Oerlemans.

In 2006 is voor de gebiedsontwikkeling Stappegoor een concessie-overeenkomst aangegaan met het consortium Stappegoor. Inzet: een gebied ontwikkelen waarin wonen, sport, onderwijs en leisure op een natuurlijke manier samengaan. Inmiddels is een deel daarvan gerealiseerd (bioscoopcomplex, schaatsbaan, etc), maar andere onderdelen zijn ongewijzigd niet meer realiseerbaar na zes jaar.

De door het college voorgestelde aanpassingen vereisen moeilijke keuzes. Op onderdelen zijn soms zelfs strijdig met het door de gemeenteraad vastgestelde beleid, stelt het college terecht vast. 'Dat het ingrijpende keuzes zijn, blijkt ook uit de vele reacties van bewoners, ondernemers en sporters', zegt fractievoorzitter Paulus Oerlemans tijdens de commissievergadering.

A58-afslag en parkeren
De realisatie van een A58-afslag is niet opgenomen als onderdeel van het plan, maar daarvoor is wel ruimte gereserveerd. GroenLinks ziet deze afslag bij voorkeur aan de Professor Goossenslaan. 'Eerder hebben we het college horen zeggen dat die mogelijkheid er óók is.' De fractie wil deze optie vastleggen en in een later stadium de voor- en nadelen van de onderzoeksvarianten zien.
Het parkeerbeleid is wat GroenLinks betreft altijd al een crux in het plan, 'een goedkoop parkeertarief-snoepje', zegt Oerlemans. De fractie blijft van mening dat sporters zo weinig mogelijk zouden moeten willen autorijden. 'Het zijn immers sporters. De zucht naar gratis parkeren vindt bij ons dan ook geen gehoor.' De fractie vindt het een verkeerd uitgangspunt om te zeggen dat het lage tarief leidend is. 'We hebben moeite met het verslechteren van het Tilburgse straatbeeld omdat automobilisten niet de parkeerkosten wensen te betalen die ze veroorzaken.'

Super XL
De eventuele komst van een super XL en de gevolgen voor het Pater van den Elsenplein baart GroenLinks nog meer zorgen. De fractie wil dat in de besluitvorming rondom Stappegoor met
concrete afspraken vastgelegd wordt dat de leefbaarheid in deze buurt voor de toekomst gegarandeerd blijft. 'Buurtsupers zijn immers drager van buurtwinkelcentra en die zorgen voor leefbaarheid', aldus Oerlemans. Bovendien moet het onderzoek over de gevolgen van een XL geactualiseerd worden.

Maar daarmee zijn we er nog niet volgens GroenLinks. De fractie stelde ook vragen over de bekostiging van het plan, wat er gebeurt als het consortium gedurende de realisatiefase failliet gaat. 'Is het niet slim voor zowel de gemeente als het consortium om de super XL toch al te voorzien van een bedrag, voor het geval deze – om één of andere reden – niet doorgaat?'

De commissievergadering Fysiek van 5 maart kan je hier terug luisteren.