Maandag 10 december besprak de Tilburgse gemeenteraad de verslaafdenopvang aan de Jan Wierhof. GroenLinks Tilburg schaart zich, na ruggespraak met de wijk, achter het College, maar vraagt wel dat de gemeente nog eens een 'sterke kop koffie' met de GGZ gaat drinken.

Hieronder de spreektekst van raadslid Joris Bengevoord:

Voorzitter,

Voordat ik Tilburg kwam wonen, woonde ik in Winterswijk in de Achterhoek. Daar kennen we het woord "Noaberschap". Binnen de noaberschap geldt de noaberplicht. Dit houdt in een verplichting, de noabers (buren) bij te staan in raad en daad indien dat nodig is. Wat GroenLinks betreft kijken we hier vanmiddag ook naar... Hoe zorgen we dat er in Armhoef een situatie ontstaat, waarbij we aan de ene kant opvang bieden aan mensen die het minder getroffen hebben in deze maatschappij en we aan de andere kant kunnen zorgen dat de mensen die wonen in de wijk, ook prettig kunnen wonen in de wijk.

Net als in het voorjaar vind GroenLinks het in deze kwestie belangrijk te kijken naar het kader waarin de gemeente gaat over de maatschappelijk gevoelige voorzieningen. Wij toetsen slechts of er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, de daadwerkelijke huisvesting is een verantwoordelijkheid van de instellingen, waarin wij dus GEEN inspraak hebben, tenzij orde en veiligheid nadrukkelijk in het nauw dreigen te komen. Bij de beoordeling van de komst van een aantal voorzieningen van Novadic Kentron naar de gebouwen van GGZ, volgen wij de zienswijze van het College. Wij verwachten, dat gelijk als in Zorgvlied, de overlast van de functies die nu naar Jan Wier komen, laag zal zijn. Wij hebben hierbij groot vertrouwen in Novadic Kentron, die al op andere plekken in de stad heeft laten zien, te begrijpen hoe invulling te geven aan Noaberschap. De eisen die het college stelt, zijn wat ons betreft legitiem. Wij raden het college nadrukkelijk aan om in de beheerbijeenkomst de optie, zoals die ook bij Zorgvlied is ingebouwd, om bij echte grote overlast de deuren tijdelijk de deuren te kunnen sluiten toe te voegen.

Is het dan alleen hosanna voorzitter? NEE! Wij spreken nadrukkelijk onze afkeur uit over de wijze waarop GGZ op dit moment met de buurt omgaat. Je kunt de cliënten van GGZ niets kwalijk nemen, maar juist de mensen wie deze patiënten onder hun hoede hebben zouden extra oog voor het gedrag van hun cliënten moeten hebben. Dat houdt wat ons betreft niet op buiten de muren van een gebouw, ook niet als dit ambulante zorg betreft. We begrijpen dat deze zorgplicht een bepaalde grens heeft; maar die houd wat ons betreft niet op in de straten of speeltuin rondom het Jan Wier hof.

Ook de vraag: "Hoe weet u dat het een cliënt van ons betreft", "We hebben op dit moment geen mensen om hier naar toe te gaan" of "Wij kunnen niets doen, belt u de politie maar" vinden wij een uitermate verkeerd signaal. Zelfs als regeltjes of schotten in de weg zitten, vinden wij dat GGZ ook een zorgplicht heeft voor haar patiënten. HET MAG NIET ZO ZIJN DAT GGZ DIT OP DE BUURT AFWENTELT!
Het zwartboek laat zien dat er op dit moment wel het een en ander aan de hand is. Het is jammer dat GGZ dit nog te weinig onderkent. Wij vragen het college of zij de lead wil nemen om de huidige overlast structureel en samen met GGZ aan te pakken. Het is niet gebruikelijk in dit huis over personen te praten, maar "de zwerver" is wat ons betreft tekenend voor hoe het NIET moet. Organisaties, inclusief de gemeente blijven elkaar aankijken, en ondertussen blijft de buurt met letterlijk de gebakken bolussen zitten...

Anderzijds voorzitter, moeten we ook realistisch zijn... en elkaar niet bang maken. De incidenten die zijn voorgekomen, komen ook op andere plekken in onze stad voor, en het is hoe erg ook, geen unicum in 2012. Overlast kan wat ons betreft dan ook niet alleen richting de GGZ worden teruggevoerd. Voor deze overlast veroorzaakt door hangjongeren en dealers vragen wij het College specifiek aandacht te hebben.

En dan voorzitter, de speeltuin. Terecht citeerde de buurtcommissie ons verkiezingsprogramma van dit voorjaar. GroenLinks vindt nog steeds dat kinderen in de wijk VEILIG moeten kunnen spelen! Door de buurt wordt dit op moment niet zo ervaren, en dit wordt geïllustreerd door enkele erg vervelende incidenten. Ook hier vinden we dat GGZ haar verantwoordelijkheid onvoldoende pakt. Bij goed Noaberschap hoort wat GroenLinks betreft dat GGZ verantwoordelijk is, dat hun buurkinderen veilig kunnen buiten spelen. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat hun cliënten geen overlast veroorzaken. Dus afspraken maken met cliënten, en vooral zorgen voor toezicht! Wij vragen het College om deze vraag concreet bij GGZ neer te leggen. Dit moet vanaf vanmiddag geen probleem meer opleveren!

Samenvattend voorzitter, wat GroenLinks betreft volgen we het Collegevoorstel, met de opmerking dat we het College roepen om nog eens een stevig kopje koffie bij de GGZ te gaan drinken. Samen zou dan al vanaf vanmiddag gestart moeten worden met een beheerplan, waarbij GGZ, gemeente en de buurtcommissie samen streven naar een leefbare wijk. Wij verwachten dat Novadic Kentron, eenmaal gevestigd aan het Jan Wierhof, samen met GGZ zal zorgen voor goed Noaberschap. Ondanks dat de gemeente geen concrete bevoegdheid heeft, spreken wij de wens uit dat het College dit Noaberschap zal faciliteren en ook oog zal houden voor de leefbaarheid in deze wijk. Alleen dan kunnen we samen zorgen voor een leefbare Armhoef!

Maandag 17 december praat de Commissie Maatschappij verder over Jan Wier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joris via jorisbengevoord@groenlinkstilburg.nl