Op woensdag 8 april j.l. vond de GroenLinks thema-bijeenkomst over de verduurzaming van het Tilburgse warmtenet plaats. Deze avond werd georganiseerd in het wijkcentrum van de Reeshof, waar de meeste huishoudens zijn aangesloten op het warmtenet. Het doel van de avond was om wijkbewoners en raadsleden te informeren over de huidige ontwikkelingen van het warmtenet en de mogelijkheden deze energievoorziening in de toekomst te verduurzamen. 

Na de aftrap van de avond door GroenLinks commissielid Martin de Wolf,  leidde Tony Schoen (energieadviseur Ovalen Tafel) de avond in met een overzicht van mogelijkheden om het Tilburgse warmtenet te verduurzamen. Mogelijkheden die de revue passeerden waren o.a. restwarmte van omliggende bedrijven zoals Coca-cola en Fuji,  geothermie, lokale biogas of bio-olie centrales, warmte verkregen uit de rioolwaterzuivering of zelfs d.m.v. zonne-warmte centrales en windkracht. De bijbehorende voor- en nadelen van potentiële duurzame energiebronnen kwamen hierbij ook aan bod.

Na dit overzicht ging Derk Jansen (Stichting Reeshofwarmte) in op de voorgeschiedenis en huidige ontwikkelingen omtrent het warmtenet. Hierbij kwam naar voren dat het warmtenet op dit moment niet zo duurzaam is, aangezien de warmte immers van een kolencentrale komt. Bovendien blijkt er veel warmte onderweg verloren te gaan in het hoofdnetwerk. Daarnaast is Stichting Reeshofwarmte in een rechtzaak met de exploitant van het warmtenet (EnNatuurlijk) verwikkeld, hoofdzakelijk vanwege onenigheid over de transparantie van de aansluitbijdragen en de rentabiliteit.

Tijdens het laatste deel van de avond vond er een panelgesprek plaats tussen de bewoners en het panel met de sprekers Tony Schoen en Derk Jansen, John Baken (Overview), Frans Lemmens (strategisch adviseur Wonen Breburg) en Paulus Oerlemans (raadslid GroenLinks). Er werden vier scenario’s besproken, waarbij telkens voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen werden en besproken werd welke rol de gemeente daarbij zou kunnen spelen.

  • Scenario 1: huishoudens zorgen voor eigen duurzame warmtevoorziening. Luc Oomen, voorzitter van het bestuur van CDER (Cöoperatie Duurzame Energie Reeshof),  wees op het belang om dit collectief te doen, omdat anders de kans groot is dat een aantal mensen op een inefficiënt en dus duur warmtenet aangesloten blijven. Wijkbewoners zouden dan gezamenlijk op duurzame wijze in de energiebehoefte kunnen voorzien.
  • Scenario 2: woningcorporaties renoveren huizen tot nul-op-de-meter woningen. Dit betekent dat ook huurders zelfstandig in hun energiebehoefte zouden kunnen voorzien. De gemeente zou meer invloed kunnen uitoefenen om het aantal nul-op-de-meter woningen te stimuleren.
  • Scenario 3: het warmtenet wordt structureel verduurzaamd. Hierbij blijkt geothermie in Tilburg een geschikte en rendabele deeloplossing. De combinatie van meerdere duurzame warmtebronnen en verschillende aanbieders zal leiden tot meer concurrentie, dus meer keuzevrijheid en betaalbaarheid voor de consument. Hierbij moet rekening gehouden worden met de inkoopovereenkomst tussen EnNatuurlijk en RWE, die nog 8 ½ jaar loopt. Verder rees de vraag  hoeveel CO2 uitstoot er volgens de gemeente hangt er aan een kilojoule. Dit is van belang omdat met het oog op de ambities van een CO2 neutrale gemeente in 2045 het uiteindelijke doel toch is dit tot een minimum terug te brengen. CO2 uitstoot zou dan ook gecompenseerd moeten worden om verdere verduurzaming te bereiken. Volgens Frans Lemmens zou de gemeente de regie moeten hebben in de plannen omtrent het warmtenet, en dit niet moeten overlaten aan de markt. Paulus Oerlemans wees er op dat naast betaalbaarheid, duurzaamheid een noodzakelijk criterium blijft.
  • Scenario 4: er kan landelijk nog meer gelobbyd  worden voor aanpassing van de warmtewet waardoor er op langere termijn meer diversiteit op het gebied van aanbieders en warmtebronnen makkelijker realiseerbaar wordt. 

De avond werd afgesloten met enkele samenvattende punten, waar GroenLinks de aankomende tijd mee aan de slag gaat.