Al jaren wordt gepraat over- en gewerkt aan- het verbreden en verdiepen van 'ons' kanaal. Wellicht heb je gehoord dat het nu, ter voorkoming van uitdroging en verzakking van de Reeshof, nu miljoenen extra gaat kosten om dat af te maken. Graag leg ik uit waarom GroenLinks warm voorstander is van het afmaken van de verbreding / verdieping, oftewel; het Wilhelminakanaal geschikt te maken voor klasse IV schepen.
Allereerst wat achtergrond: Het Wilhelminakanaal is in 1923 in gebruik genomen en heeft een essentiële functie in de binnenvaart vanuit Rotterdam naar het oosten. Tot Dongen is het geschikt voor klasse IV schepen, daarna wordt het smaller en ondieper, waardoor Tilburg niet bevaarbaar is voor moderne (klasse IV) schepen. In Tilburg kunnen alleen klasse II schepen varen. Het probleem is dat klasse II schepen binnenkort niet meer bestaan. Dit soort schepen waren de norm in 1923. Bijna 100 jaar later zijn die kleine schepen niet meer toegestaan in de havens en ook niet meer kosten- en milieu-efficiënt.
Updaten van klasse II naar klasse IV is dus noodzakelijk, omdat het kanaal anders haar functie verliest. Logistiek is voor Tilburg een zeer belangrijke economische factor. Sterker nog, juist de multi-modaliteit (meerdere vervoerswijzen; weg, spoor, water) zijn onze kernkwaliteit. Als Tilburg geen geschikt kanaal meer heeft, zal de route over water uit Tilburg verdwijnen. Dat zouqua economische impact vergelijkbaar zijn met de teloorgang van de textiel in Tilburg. Daarnaast is vervoer over water veel minder milieubelastend, het scheelt vele tienduizenden vrachtwagens per jaar die niet de weg op gaan.Dit is voor GroenLinks een belangrijke doorslaggevende factor. Kortom; de verbreding / verdieping van het kanaal is in meerdere opzichten wenselijk.
Nu hebben we tot onze schrik moeten constateren dat de eerdere berekeningen en rapporten schijnbaar fouten bevatten: als we het kanaal zouden verdiepen volgens het originele plan, dan zou de waterstand in het kanaal fors lager worden. Daarmee zou ook het grondwaterpeil flink zakken, en dat laatste heeft ernstige gevolgen voor de Reeshof, dat door vedroging deels zou verzakken. En dat was dus eerder niet voorzien. Vanzelfsprekend start nu onderzoek naar hoe die fout in het verleden heeft kunnen optreden en wie daar (financieel) verantwoordelijk voor is.
Feit blijft dat dit probleem opgelost moet worden. En die oplossing is zowel simpel als kostbaar. Er zal worden voorkomen dat het waterpeil niet verlaag wordt, waardoor genoemde problemen zich simpelweg niet voor kunnen doen. Dit betekent concreet dat Sluis 2 (nabij Dongenseweg / crematorium) welke in het originele plan haar functie zou verliezen, toch vervangen zal gaan worden door een nieuwe sluis. Daarnaast zullen een aantal bruggen verhoogd moeten worden. Iedereen snapt dan al snel dat deze maatregelen veel geld zullen kosten. Overigens is het belangrijk om te we datent de gemeente Tilburg slechts 15% van die meerkosten moet betalen, de rest betalen het Rijk (RWS) en de Provincie.
Tegelijk wordt met dit besluit ook het resterende deel van het Tilburgse kanaal toekomstbestendig gemaakt. Het oorspronkelijke plan was immers het kanaal te moderniseren tot de Midden-Brabantweg. Voor het deel daarna, tot bedrijventerrein / containerterminal Loven, pakken de gemeente en de provincie nu ook direct door.
Met de in totaal 11 miljoen extra kan nu het gehele kanaal in Tilburg toekomstbestendig gemaakt worden. Veel geld, maar kijkend naar de maatschappelijke opbrengsten, zijn deze onvoorziene kosten het zeker waard.
Raadslid Paulus Oerlemans