Het college van B&W bood een concept-luchtkwaliteitsplan aan.
Tijdens de besprekingen van het masterplan Binnenstad en het TVVP (Tilburgs Verkeers-en vervoersplan) heeft GroenLinks, via een amendement, voor elkaar gekregen dat het college met een aanpak rondom de luchtkwaliteit komt en dat ze geld reserveert voor maatregelen om dit uit te voeren. Overigens ligt er ook een wettelijke verplichting om hiermee te komen.
We hebben ons zeer teleurgesteld getoond over het concept wat nu is aangeboden.
We zijn om de volgende redenen niet tevreden met het concept-luchtkwaliteitsplan:
Op de eerste plaats omdat het plan niet uitstraalt dat het college het belangrijk vindt maatregelen te nemen tegen de almaar slechter wordende luchtkwaliteit op diverse plaatsen in de stad.
“Deze maatregelen zouden zich met name moeten richten op beperking van de omvang van het verkeersaanbod in de stad”.
Deze sleutelzin wordt ons inziens nauwelijks uitgewerkt. Men legt zich zelfs neer bij de toename van het autoverkeer met 60% in 2015.
Bij de (niet complete, slecht uitgewerkte en beperkt in aantal) maatregelen hebben we het volgende opgemerkt:
- doorstroming verkeer bevorderen: Hoe te bereiken? Met aanpassingen aan verkeerslichten, dus langer/vaker groen voor gemotoriseerd verkeer. Dat gaat waarschijnlijk ten koste van langzaam verkeer (fiets en voetganger).
- Schone brandstoffen voor OV en gemeentelijk wagenpark. Wanneer te bereiken. Moeten we wachten tot onderhandelingen over nieuwe concessie voor OV in de stad. Waarom niet meteen beginnen met het eigen wagenpark.
- Vrachtverkeer ontmoedigen het centrum te bereiken. Hoe doe je dat? Met pasjes of alleen schone diesels (met certificaat) toelaten? Hoe staat het met ODS Ondergronds Stads Distributie. Is dat plan dood en begraven?
De nota staat vol met termen als mogelijk, kan worden, gaan we uitzoeken.
Het begrip fiets of voetganger komt in deze nota nergens voor. En dat is tekenend voor het feit dat men buigt voor het gemotoriseerd verkeer.
De wethouder heeft toegezegd snel met een definitieve nota te komen en deze concreter te maken. GroenLinks eist dat er ook geld wordt gereserveerd om ze uit te kunnen voeren.
De nota is te downloaden via het zoekprogramma van de Tilburgse gemeenteraad.
Mocht je tips /ideeën of opmerkingen hebben: rond december verwachten we dat het wederom geagendeerd wordt dus mail je reactie naar Marjo Frenk: m.frenk@raad.tilburg.nl