De zon scheen, de lucht was blauw. Het Pieter Vreedeplein was veranderd in een bewustzijnsplein. Een paardentram kwam om de hoek met twee koetsiers in zwart gehuld. Een bijzondere dag waarop duurzaamheid, luchtkwaliteit en meer algemeen het milieu aan bod kwamen.
In de paardentram konden mensen met longarts Dr. Palmen in gesprek over ondermeer de gevolgen van autoverkeer op de gezondheid. En dit onderwerp leeft. Van vragen over astma, allergenen, en uitstoot van CO2 in relatie tot fijnstof, ging het over naar de filters in de huizen. ‘Helaas’, zei Dr. Palmen, ‘deze rookfilters hebben geen enkel effect op het fijnstof’. Dat in Brabant een grote hoeveelheid fijnstof wordt gemeten, wist bijna elke bezoeker van de paardentram.
In de paardentram, met rechts voorin fractievoorzitter Marjo Frenk
Op het Pieter Vreedeplein hield GroenLinks een enquête over autorijden en ingebakken ideeën. Zoals de mythe dat het bijna altijd regent in Nederland. Fout! Want het regent slechts zeven procent van de tijd, volgens het KNMI, dus is het 93 % van de tijd droog. En hoeveel CO2 stoten bewoners van de Reeshof nu eigenlijk uit, als ze op weg zijn naar hun werk in het centrum van Tilburg? Dat is niet zo’n beetje, zoals veel mensen denken, maar ‘het is 4320 km per jaar als je elke werkdag op en neer reist. Dat veroorzaakt duizend kilo CO2. Wil je dat compenseren dan moet één boom 89 jaar groeien in de tropen, aldus Trees for Travel. En het blijkt dat autorijden helemaal niet zo snel is, want de auto wordt voor vijftig procent van de tijd gebruikt voor ritjes op de korte afstand, meestal korter dan zeven kilometer (bron Groener.nl, Ministerie van VWS). En dat is rampzalig, want de eerste kilometers komt er maar liefst vijftien keer meer koolstofmonoxide uit de uitlaat, stelt Groener.nl.
Bij de stand
"Mensen schrokken ervan hoe schadelijk het auto verkeer was", vertelt raadslid Marc Vintges. "De meesten hadden een veel positievere inschatting dan hoe de situatie werkelijk is". De GroenLinksers waren tevreden na een dag bij de stand. Heel ironisch kreeg de paardentram bij de derde discussieronde een aanrijding met een auto binnen de ring. En dat op de autoloze zondag! “Veel mensen in de tram waren bijzonder verontwaardigd dat er toch auto’s het centrum binnen gekomen waren", zegt fractievoorzitter Marjo Frenk. “Volgend jaar moet er meer bescherming komen zodat er werkelijk geen auto de ring binnen kan".
Een aanrijding met een, uhm, auto?