GroenLinks Brabant, Tilburg en een aantal andere plaatselijke afdelingen zijn donderdag 8 november naar Den Haag gereisd om minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat een petitie aan te bieden tegen het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor door Brabant. De minister weigerde echter de handtekeningen in ontvangst te nemen, omdat volgens hem het aanbieden van de petitie niet zou zijn aangemeld. De leden van Provinciale Staten hebben vrijdag 9 november unaniem een motie gesteund, waarin de minister wordt opgeroepen de transporten zo spoedig mogelijk om te leiden naar Betuweroute en vaarwegen.

Voordat de delegatie van GroenLinks donderdag afreisde naar Den Haag, was er een afspraak gemaakt met een woordvoerder van het ministerie. GroenLinks heeft deze afspraak bevestigd. Bij aankomst weigerde minister Eurlings echter de handtekeningen in ontvangst te nemen. Uiteindelijk zijn de handtekeningen in ontvangst genomen door Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks. Deze zal de handtekeningen op een 'geschikt moment' nogmaals proberen aan te bieden.

Flipje uit Tiel, symbool voor de Betuwelijn, en Fractievoorzitter van GroenLinks Brabant, Hetty Tindemans bij de miniwagon met handtekeningen

Volgens Duyvendak beschikt minister Eurlings over de bevoegdheid om het vervoer van gevaarlijke stoffen over een andere route te laten rijden, maar ontbreekt het gewoon aan 'politieke wil'. Minister Eurlings bestreed dat voor de microfoon van Omroep Brabant. Hij zei dat het 'juridisch extreem moeilijk ligt'. Verder gaf hij aan dat hij met financiële prikkels het vervoer over de Betuweroute aantrekkelijker wil maken en omgekeerd via de Brabantroute onaantrekkelijker.

6.000 handtekeningen

De petitie die minister Eurlings in ontvangst zou nemen, was ondertekend door ruim 6.000 bezorgde Brabanders en reizigers uit andere delen van Nederland die geregeld per spoor door Brabant reizen. Onder de ondertekenaars bevonden zich ook de voltallige gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal.


Met de petitie wil GroenLinks de aandacht vestigen op het grote aantal goederentreinen met gevaarlijke stoffen dat dagelijks door de Brabantse steden rijdt. Uit een inventarisatie van de gemeente Tilburg blijkt bijvoorbeeld dat er in 2005 maar liefst 21.037 tankwagons met gevaarlijke stoffen de stad passeerden, waarvan 8.899 gevuld met LPG, 1.325 met ammoniak, 1 met chloor, 8.211 met benzine, 1.722 met acrylnitryl en 780 met fluorwaterstof.

Omroep Brabant

Omroep Brabant besteedde aandacht aan het aanbieden van de handtekeningen

Diashow


> Lees meer over actie Spooralarm op de website van GroenLinks Brabant