Tilburg ontwikkelen, de stad leefbaar maken en houden en voorzien in de behoeften van de Tilburgers van nu zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Dat moet volgens GroenLinks het uitgangspunt zijn voor de gemeentebegroting 2008

Zoals vorig jaar aangegeven zal GroenLinks haar besluiten leggen langs de duurzaamheidslat. GroenLinks wil ontwikkelen alleen in balans. Groei van alleen economie gaat ten koste van de balans en in de praktijk te vaak ten koste van ons ecologisch of sociaal cultureel kapitaal. De begroting '08 biedt -méér dan andere jaren- vooruitzicht op zowel ecologische, als economische èn sociaal culturele groei. Vanwege die goede balans, is GroenLinks blij en tevreden met de begroting.

Beloftes

Met deze begroting wordt een flinke slag gemaakt wat betreft de beloftes in het Algemeen Beleidsplan College (ABC). Met de nota ‘Tilburg werkt’ kan Tilburg goed uit de voeten met de werkgelegenheid, en het armoedebeleid is voor de lange termijn zeker gesteld. Wel verlangt GroenLinks een blijvend proces in opsporen van armoede en de fractie vraagt de raad dan ook om vanaf januari 2008 de mensen, organisaties en instellingen die een bijdrage hebben geleverd aan de taskforce armoede wederom op te zoeken en te onderzoeken in hoeverre het papieren beleid ook daadwerkelijk uitwerking heeft zoals dat is bedoeld.

Het kader voor de Wet maatschappelijke ondersteuning is inmiddels vastgesteld en biedt kansen voldoende voor de toekomst. Vanwege het ontbreken van een samenhangend maatregelenpakket is het voor de raad echter moeilijk te sturen. In de overgangsfase van 'beleid-arm' naar 'beleids-rijk' rekent GroenLinks erop dat de gemeente voor de begroting van 2009 de ruimhartigheid vasthoudt.

Groen

GroenLinks is blij dat er eindelijk een actualisering komt van het groenbeleid en van het bomenbeleid. Groen in en om de stad wordt steeds belangrijker voor de leefbaarheid. De aanpak van de wethouder in de Leyparkweg laat zien dat met het met meer moeite mogelijk is bomen te behouden. Voor GroenLinks zal dit een belangrijke toets zijn voor het bomenbeleid. Groen in de binnenstad moet wat ons betreft inheems groen zijn. Een orangerie is dan niet nodig.

Grote projecten als Stappegoor en de Spoorzone komen in 2008 van de grond en de cityring vordert gestaag. De gemeente reserveert zelfs al geld voor het slopen van de voormalige vormenfabriek; de hall off fame. Wat GroenLinks betreft kan dit pas nadat er een nieuwe lokatie voor de activiteiten van de HAF zijn gevonden zodat een vloeiende overgang van de Ceciliastraat naar een nieuwe lokatie mogelijk is.

Duurzame stad

De investering van 13,5 miljoen in duurzaamheid ziet GroenLinks als zeer positief. Jarenlang is er bezuinigd op milieu. De partij is blij dat het coalitievoorstel is overgenomen om een substantieel deel van de Essent-gelden te besteden aan energie- en milieusparende zaken. Er wordt nu geïnvesteerd in betere luchtkwaliteit op scholen, in duurzaam economisch beleid en in het bevorderen van transport over water.

Wat GroenLinks betreft moeten initiatieven uit de stad gestimuleerd worden en is het niet de bedoeling dat de gemeente en de raad zelf voortdurend met leuke ideetjes komen. Wie wil er een zondagsmarkt in de Nieuwlandstraat of olijfbomen in de binnenstad ?

Energievoorziening gemeentegebouwen

De gemeente investeert in de energievoorziening van nieuwe gemeentegebouwen en stort daarvoor een bedrag van 2 miljoen in een zogenaamd revolving fund. Wat GroenLinks betreft uitstekend, maar tevens een gemiste kans om ook nu iets te doen met de energiebesparing voor bestaande gemeentelijke gebouwen. Als we alleen wordt gekene naar de winsten die er te halen zijn bij sportbedrijven lijkt de investering te weinig en GroenLinks roept de gemeente op dit fonds te verdubbelen om ook anderen, bijvoorbeeld sportverenigingen, in de gelegenheid te stellen energiebesparende maatregelen te treffen.

Bij duurzaam inrichten van onze stad hoort ook het duurzaam omgaan met ruimte. De keuze voor intensivering en verbinding van industrie gericht op de luchtvaart in Maintenance Valley biedt wellicht kansen voor werkgelegenheid in Tilburg en ook GroenLinks is daar voor. De keuze voor het opheffen van het buitengebied van Tilburg is wat de partij betreft alleen bespreekbaar als alle andere mogelijkheden zijn onderzocht en als de afweging hiervoor gemaakt kan worden op basis van nut- en noodzaak argumenten.

De aandacht voor het opknappen/ revitaliseren van binnenstedelijke bedrijventerreinen dreigt te verslappen. Op sommige plaatsen moeten bedrijventerreinen het veld ruimen voor woningbouw, wat volgens GroenLinks tegen het huidige beleid ingaat. De partij vraagt daarom versterkte aandacht voor dit onderdeel van duurzaamheid.

Fietsen

In de begroting wordt onder diverse hoofdstukken gemeld dat de gestelde doelstelling voor de toename van het fietsbeleid moeilijk te bereiken zal zijn. GroenLinks is van mening dat er het afgelopen jaar op geen enkele wijze hard of harder aan de uitvoering van het fietsplan is gewerkt en het college is ook niet bij de raad teruggekomen met vragen over hoe dit blijkbaar zo moeilijke traject in te zetten. De fietsparkeernota komt bijvoorbeeld pas in 2009! GroenLinks dringt daarom aan op versneld uitvoeren van de maatregelen uit het fietsbeleid.

Wat GroenLinks betreft is de door het college in de actualisering voorgestelde verhoging van de parkeertarieven te weinig om de oplopende kosten op de lange termijn uit te kunnen betalen. De fractie vraagt zich af of het college wel daadwerkelijk wil investeren in leefbaarheid en in schone lucht. Er is de afgelopen jaren 6,2 miljoen uit parkeerbedrijf naar algemene middelen gegaan. De kosten voor parkeren en parkeergarages overtreffen deze 6 miljoen ruimschoots.

De keuze voor gratis pakeren op Stappegoor en voor de bouw van wijkparkeergarages leggen een forse druk op de uitgaven voor parkeren voor de komende jaren. Wat Groenlinks betreft is het niet meer dan redelijk dat de gebruikers (de autorijders van deze stad) hieraan een meer dan redelijke bijdrage leveren. Terecht stelde men in de provincie de vraag of Tilburg wel echt meer OV reizigers wil als ze de parkeertarieven zo laag houdt. Gezien het meerjaren tekort dat de begroting laat zien is het de vraag of de stad deze keuzes vol kan en wil houden en een zo groot beslag willen leggen op de algemene middelen voor parkeren. Wat GroenLinks betreft niet. Een duurzaam beleid is ook een beleid waarvoor de gebruikers van al deze voorzieningen moeten gaan bijdragen.

Toekomst

Voor de toekomst moeten we rekening houden met de minder rooskleurige financiële toekomst van Tilburg. Daar kan de stad door slim te opereren veel aan bijsturen. Bijvoorbeeld door bestaand beleid te verdiepen en niet steeds weer kostbaar nieuw beleid te maken. Het gaat wat GroenLinks betreft niet om méér, maar om béter beleid