Met een verklaring aan de gemeenteraad hebben de wethouders van het Tilburgs college vanmiddag om 16.00 hun ontslag ingediend. Daarmee is een einde gekomen aan het stadsbestuur van Tilburg met de PvdA, CDA en GroenLinks.

Aanleiding is het fundamenteel verschil van visie op de ontwikkelingen van onze stad. Vanmorgen werd in de commissie de ontwikkeling van het Midi theater besproken. In samenwerking met partners als onderwijsinstellingen, bedrijven en omroepen zou het Midi theater ontwikkeld worden tot een moderne omroepstudie in het zuiden waar revue, theater en cabaret zou worden geprogrammeerd. Coalitiepartner CDA nam afstand van het collegevoorstel en daarmee van de bestuurlijke lijn die hieraan ten grondslag ligt. Wethouder Janssen (CDA) voelde zich hierdoor niet meer gesteund door zijn eigen partij en liet weten zijn portefeuille ter beschikking te stellen. De overige collegeleden vonden ook dat er nu te weinig vertrouwen in de raad is voor de investeringen die voor de toekomst gepland staan en dienden ook hun ontslag in.

Standpunt GroenLinks

De fractie van GroenLinks is wat betreft de ontwikkeling van het Midi-theater achter het collegevoorstel gaan staan vanwege de kansen die de ontwikkeling van Midi biedt, maar heeft nog wel een aantal voorwaarden willen stellen waaronder het plan doorontwikkeld zou kunnen worden. Wij boden hiermee een opening die ook voor het CDA acceptabel leek.

De fractie van GroenLinks vindt het onvoorstelbaar dat het CDA het voorstel van de eigen wethouder heeft verengd tot niet meer dan een donatie aan Adje. De fractie verbaast zich erover dat de fractie van het CDA blijkbaar in gebrekkige communicatie met de eigen wethouder zo een tunnelvisie heeft ontwikkeld en de eigen wethouder; zeer gewaardeerd in en buiten Tilburg, op zo’n manier laten vallen. Er zijn door het college voldoende openingen geboden om mee te kunnen met het collegevoorstel, maar de maat was voor het CDA blijkbaar vol. Behalve een persoonlijk drama voor wethouder Janssen vindt de fractie van GroenLinks dit een drama voor de stad.

De laatste maanden heeft de CDA fractie er bij voortduring blijk van gegeven zich niet prettig te voelen in dit college. Die onvrede leek voort te komen uit het feit dat de CDA fractie moeilijk kon wennen aan het feit hij getalsmatig ruim achterbleef bij de PvdA fractie. Feitelijk is de CDA inbreng echter evenredig in het beleidsplan van het college terecht gekomen en is er naar inschatting van de GroenLinks fractie voldoende rekening gehouden met de wensen van het CDA.

Politieke onervarenheid van de CDA fractie en de afnemende motivatie te willen investeren in dit college moesten blijkbaar leiden tot een breuk. Niemand had kunnen vermoeden dat de eigen wethouder hiervan het slachtoffer zou worden. Het CDA zet hiermee ook een jarenlange samenwerking met PvdA en GroenLinks, waarin veel goede dingen voor de stad zijn gerealiseerd, op het spel.

Vrijdag 18 april om 14.00 debatteert de gemeenteraad over de nu ontstane situatie. Het huidige college zal de komende weken demissionair blijven opereren. Nieuwe onderhandelingen zullen moeten leiden tot een nieuw college. GroenLinks wil vanzelfsprekend haar verantwoordelijkheden voor het bestuur van deze stad blijven nemen. Dat de partij daarbij voldoende inbreng moet houden om een groener, socialer en toleranter Tilburg te realiseren blijft vanzelfsprekend.