GROENE LEEFOMGEVING VOOR MENS EN DIER
Natuur maakt van stad en dorpen fijne plekken om te wonen en te werken. De lockdowns tijdens de coronapandemie maakten nog duidelijker hoe belangrijk groen in de directe woonomgeving is voor ontspanning en beweging. We zijn dan ook trots op onze stadsregionale parken (Landschapspark Pauwels, Stadsbos 013 en Moerenburg-Koningshoeven) en onze groene oases, zoals Stadspark Oude Dijk, Reeshofpark, Quirijnstokpark, Spoorpark en al die andere groene plekken in onze gemeente. Al dat groen is helaas lang niet vanzelfsprekend. We blijven ons inzetten voor een groenere, schonere en meer biodiverse leefomgeving voor mens en dier. Dat is belangrijk voor onze gezondheid en om ons weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals verdroging, hoosbuien en hittegolven. Natuurlijk kan dat niet zonder aandacht voor dierenwelzijn en meer oog voor het milieu in landbouw, industrie, gemeentelijke diensten en (woning)bouw.
Versterken en verbinden van natuur met oog voor biodiversiteit en dierenwelzijn.
- We verbinden onze stadsregionale parken tot aan het groen bij de voordeur van de Tilburger. Het groen moet ook aantrekkelijk zijn en uitnodigen tot ontmoeten en bewegen. We geven meer ruimte aan wandelen, fietsen en andere verantwoorde vormen van recreatie die de cultuurhistorische en natuurwaarde van het landschap intact laten. Dit doen we samen met bewoners, boeren, buurgemeenten, provincie en waterschappen.
- We gaan door met het ‘ontsnipperen’ van natuur door het aanleggen van ecologische verbindingszones en nieuwe natuur. Landgoed Prinsenhoef ligt midden in de landgoederenzone van Stadsbos013 en behoort tot het cultuur- én natuurhistorisch erfgoed. GroenLinks wil voor het landgoed een natuurbestemming. De ontwikkeling van Waterlandschap Pauwels zetten we door en het gebied Zwaluwenbunders wordt daar onderdeel van. We creëren een biodivers landschap als een aantrekkelijk en koel uitloopgebied voor Tilburg Noord. Het gebied gaat verdroging in het buitengebied tegen met overtollig water uit de stad.
- Het tegengaan van verdroging is overal een belangrijk punt. We voorkomen zoveel mogelijk verdere uitbreiding van de waterwinning in Tilburg en daling van de grondwaterstand. Of we treffen herstelmaatregelen als dat niet mogelijk is.
- We bouwen zoveel mogelijk binnen het nu al bebouwde gebied (‘inbreiden’ boven uitbreiden), waarbij een groene en klimaatadaptieve inpassing uitgangspunt zijn. Wijkevoort was voor GroenLinks dan ook het laatste stuk buitengebied waar een bedrijventerrein gerealiseerd kan worden, mits de stikstofnormen daarmee niet overschreden worden en de strikte voorwaarden voor natuur, duurzaamheid en sociaaleconomische meerwaarde gerealiseerd kunnen worden. Zoals afgesproken in de Regionale Energie en Klimaat Strategie (REKS) gaat Wijkevoort grootschalig zonne-energie opwekken.
- Bij de ruimte-uitgifte aan bedrijven in de gemeente stellen we duurzaamheidseisen. Natuurinclusief bouwen wordt de norm en wordt als voorwaarde opgenomen in de gemeentelijke omgevingsplannen. Zo is bij nieuwbouwlocaties minimaal 80 m2 openbaar groen per woning de norm. Bij inbreiding moet dit gecompenseerd worden in het projectgebied of in de directe nabijheid. Dit kan ook met ‘innovatief groen’, zoals daktuinen (‘meervoudig ruimtegebruik’).
- We ontmoedigen evenementen met inzet van dieren. Waar toch dieren worden ingezet, controleren we strikt of de dierenwelzijnsregels worden nageleefd evenals maatregelen om zoönosen te voorkomen. Dat geldt ook voor de kinderboerderijen. We scheppen de juiste randvoorwaarden zodat de dierenopvang en de bijbehorende dierenambulance goed hun werk kunnen blijven doen. Chipregistratie van katten willen we actief stimuleren. We communiceren duidelijker waar inwoners met vragen over dierenwelzijn terecht kunnen.
- Dierenwelzijn en natuurinclusiviteit zijn belangrijke criteria in het eigen inkoopbeleid van de gemeente en bij de vergunningverlening voor (wegen)bouwprojecten, evenementen en (agrarische) bedrijven. Bij nieuwbouw, renovatie en onderhoud van gebouwen en groenvoorzieningen is er veel aandacht voor voldoende nestmogelijkheden en beschutte plekken voor vogels, vleermuizen en insecten.
- We breiden het groenbeheer met schapen verder uit, doen aan ecologisch en bijvriendelijk groen- en bermbeheer, leggen landschapselementen aan in onze stadsregionale parken en laten het budget voor ecologisch groenbeheer meestijgen met de toenemende oppervlakte aan groen.