Preventie en handhaving via integrale aanpak
- Op wijkniveau wordt samen met inwoners en andere betrokkenen gekeken naar veiligheid in de wijk, op scholen, tijdens het uitgaan en in de openbare ruimte.
- In de meest kwetsbare wijken blijven we werken met de PACT-aanpak (People Acting in Community Together), waarbij inwoners de regie krijgen om problemen in de wijk aan te pakken en voor een heel lange termijn (15 tot 20 jaar) geïnvesteerd wordt. Waar nodig doen we dit vaker. Al aanwezige organisaties en initiatieven in de wijken betrekken we hierbij, om de opgebouwde expertise en bestaande netwerken zo goed mogelijk te benutten.
- Een sluitende aanpak van zorg en veiligheid vindt GroenLinks belangrijk, zoals via het Zorg- en Veiligheidshuis en integrale crisishulp. Juist een dergelijke aanpak vereist een goede positie van jeugdboa’s en wijkmedewerkers van de gemeente als aanspreekpunt voor inwoners en als oren en ogen in stad en dorpen. GroenLinks is een warm voorstander van uitbreiding van persoonlijke aanwezigheid van buurtgebonden professionals in buurten en dorpen. In een bemenste locatie, waar vanuit deze professionals samenwerken, zijn ze bereikbaar voor de buurt.
- We investeren in het verhogen van de aangifte- en meldingsbereidheid rondom delicten waarbij discriminatie een rol speelt. De burgemeester moet ervoor zorgen dat de politie hier voldoende capaciteit voor vrijmaakt en inzet op een goede en zorgvuldige registratie.
- We pakken discriminatie, racisme, seksisme en homohaat stevig aan. Organisaties en bedrijven die zich hier schuldig aan maken, kunnen hun vergunning verliezen. Bij discriminatie in de horeca treedt de burgemeester handhavend op.
- Mede dankzij GroenLinks is er veel geïnvesteerd in het buitengebied van Tilburg. Moerenburg en Stadsbos013 zijn plekken waar onze bewoners graag komen. Er komen echter ook ongenode gasten, die zorgen voor overlast, de natuur schade aanbrengen of zich van drugs(afval) willen ontdoen. GroenLinks wil dat de gemeente alleen of met buurgemeenten groene boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) aanstelt voor toezicht in het buitengebied.
Focus op ondermijnende criminaliteit
- Mensen die al verder gevorderd zijn op een crimineel levenspad moeten geen kans krijgen de onder- en de bovenwereld te vermengen. De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB) moet consequent worden ingezet als er gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt. Zo voorkomen we dat de overheid criminele activiteiten faciliteert en beschermen we bovendien de concurrentiepositie van bonafide ondernemers.
- We willen structurele dwarsverbindingen tussen diverse gemeentelijke afdelingen. Op die manier is monitoring van criminele activiteit beter te organiseren. Door te ontschotten komen signalen van mensenhandel, witwassen of andere ondermijnende activiteiten sneller aan het licht.
- We ondersteunen experimenten met gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik. Daarbij zetten we ook in op meer en betere voorlichting voor ouders en jongeren.
- Handel in harddrugs pakken we stevig aan. Daarbij kijken we ook of we kleine handelaars of producenten hulp kunnen bieden bij eventuele problemen waardoor zij aan handel of productie begonnen, zoals schuld-, school- of werkproblemen.
- We kijken kritisch naar het drugssluitingsbeleid van de burgemeester en vinden dat een alternatief voor sluiting, zoals een last onder dwangsom om herhaling te voorkomen, waar mogelijk moet worden overwogen.
- We gaan verder met het opsporen en tegengaan van uitbuiting en mensenhandel. Daarbij blijven we ons ook hard maken voor het doorbreken van het stigma op sekswerk. Tilburg loopt bijvoorbeeld voorop als het gaat om het praten met sekswerkers in plaats van over sekswerkers. Die koploperspositie willen we behouden.
Bescherming en privacy
- Journalistiek, rechtsgang, hulpverlening en bestuur blijken extra kwetsbaar voor bedreigingen en intimidatie. GroenLinks wil het taboe dat hier op rust bespreekbaar maken en samen met de betrokken partijen komen tot een ondersteuningsplan om mensen die met bedreiging te maken krijgen op maat te helpen.
- We blijven zeer terughoudend met cameratoezicht en het verzamelen van persoonlijke gegevens in de openbare ruimte. We zijn tegen de inzet van gezichtsherkenningssoftware.
- Als de gemeente computerprogramma’s gebruikt voor de beoordeling van inwoners, moeten de algoritmes die daarin toegepast worden transparant zijn en vermeld in een openbaar algoritmeregister. Er komt een ethische commissie die de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseert over nieuwe technologie en het gebruik van data. De gemeente houdt zich aan hoge privacy-standaarden.
- We waarborgen het recht om in Tilburg vreedzaam te kunnen demonstreren.