Participatie is voor GroenLinks dan ook een belangrijk onderdeel van lokaal beleid. Niet alleen om ervoor te zorgen dat iedereen in voldoende mate kan meepraten over beleid, maar vooral om ervoor te zorgen dat mensen in gelijke mate mee doen en gebruik kunnen maken van de voorzieningen die voortvloeien uit dat beleid. Bij dat laatste kunnen we nog grote stappen zetten. Daarbij moeten we voorkomen dat participatie een tegenovergesteld effect heeft. Onderzoek laat zien dat mensen met hbo en universitaire opleidingen en hogere inkomens gemiddeld meer participeren. GroenLinks wil voorkomen dat er een tweedeling in de samenleving ontstaat.
Om die tweedeling te voorkomen is het ook nodig met alle groepen in de samenleving het gesprek te blijven voeren, juist ook als meningen sterk verschillen. GroenLinks is zich bewust van de grote diversiteit aan opvattingen over sociale en duurzaamheidsvraagstukken in de samenleving. Die diversiteit komt ook tot uitdrukking in de raadszaal. Om vraagstukken aan te pakken, zal echter samengewerkt moeten worden. GroenLinks zal vanuit dat verantwoordelijkheidsgevoel – en met oog voor een groene, sociale en vrijzinnige samenleving – met iedere partij het gesprek aangaan om tot oplossingen te komen voor de vraagstukken waar we mee te maken hebben.
Dit wil GroenLinks:
- Aan elk beleidsvoorstel wordt een daarbij passende vorm van inwonersparticipatie gekoppeld. Een team participatiecoaches zal alle gemeentelijke afdelingen ondersteunen om beleidsontwikkeling zo participatief mogelijk in te richten. Daarmee wordt voorkomen dat er sprake is van ondervertegenwoordiging van bepaalde groepen mensen bij stadsgesprekken, dialoogtafels en inspreekavonden.
- We betrekken onze inwoners ook bij de klimaat- en energietransitie door bijvoorbeeld het instellen van willekeurig gekozen burgerraden.
- We vergroten de bekendheid van het Burgerpanel en willen een nog bredere en betere vertegenwoordiging van alle Tilburgers hierin.
- Om de stem van kinderen en jongeren beter te horen introduceren we een jongerenraad, een kinderburgemeester en vragenuren tussen jongeren en de politiek. We gaan door met de pitchavonden.
- GroenLinks wil dat de gemeente beter in beeld heeft welke groepen minder gebruik maken van voorzieningen en regelingen om deze groepen daar actiever bij te ondersteunen.
- GroenLinks pleit voor betere telefonische en loketbereikbaarheid voor groepen die dat nodig hebben.
- GroenLinks wil bij voorkeur samenwerken met progressieve en sociale partijen in de gemeente. Vanuit het streven naar een inclusieve gemeente, passend bij het ideaal van een vrijzinnige samenleving, zal GroenLinks geen enkele partij op voorhand uitsluiten. GroenLinks wil daarmee voorkomen dat de samenleving polariseert en dat er in het lokale beleid keuzes worden gemaakt die ten koste gaan van een groener, socialer en open Tilburg, waarin iedereen vrij kan ademen.