Bestaanszekerheid en ontwikkelkansen

  • GroenLinks wil de huidige bijstandsaanpak die uitgaat van vertrouwen, keuzevrijheid, maatwerk en nabijheid continueren en intensiveren. We hervormen de bijstand tot een vangnet én een springplank voor hulpbehoevende Tilburgers. We verruimen en versoepelen de regels binnen de bijstand; Tilburgers mogen meer bijverdienen en giften ontvangen en krijgen toegang tot scholing- en ontwikkelpremies.
  • Voor iedere werkzoekende, binnen en buiten de bijstand, moet een trajectregisseur beschikbaar zijn. We introduceren een Tilburgs recht op werk en meedoen.
  • GroenLinks wil dat Tilburg investeert in basisbanen. GroenLinks wil hierover in gesprek met de Diamantgroep, werkgevers en de (koepel)organisaties in zorg, onderwijs, energietransitie, en kringloopbeheer. Basisbanen moeten goed afgestemd worden op de diversiteit in achtergronden en in de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Belangrijke randvoorwaarden voor basisbanen zijn voor GroenLinks permanent, duurzaam werk met ontwikkelkansen en een fatsoenlijke beloning.
  • We waarderen ieder talent: wanneer een betaalde baan niet haalbaar is, investeren we in het versterken van vrijwilligerswerk en mantelzorg, startend ondernemerschap en toegang tot (bij)scholing en opleidingen.
  • We continueren de succesvolle doorbraakmethode voor een jeugdwerkloosheidsvrije regio. We zorgen dat jongeren perspectief hebben op (vrijwilligers)werk, een opleiding of scholing dan wel een zorgtraject.
  • Alle Tilburgse leerlingen en studenten die een stage nodig hebben, moeten die kunnen krijgen. De gemeente neemt daarin haar verantwoordelijkheid en biedt zelf stageplaatsen aan en spreekt bedrijven en instellingen aan op hun verantwoordelijkheid om voldoende stageplaatsen aan te bieden.
  • We investeren in specifieke scholing en begeleiding om werkzoekenden toe te leiden naar kraptesectoren met veel werkgelegenheid en toekomstperspectief (zorg en welzijn, onderwijs, ICT, duurzame bouw en techniek, circulair ondernemerschap).
  • We zetten in samenwerking met andere gemeenten en universiteiten een grootschalig experiment op met een basisinkomen. Hierin onderzoeken we de effecten van één inkomensregeling op de gezondheid, het (levens)geluk en de participatiekansen van Tilburgers.

Veilig werk met een eerlijke beloning

  • Met het bedrijfsleven maken we afspraken om het werk eerlijker te verdelen over diverse groepen, of het nu om leeftijd, gender, etnische herkomst of mensen met beperkingen gaat. Vanuit de gemeente ondersteunen we Tilburgers om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.
  • GroenLinks wil meer aandacht voor gezonde en veilige werkplekken. We sluiten een pact met (grote) werkgevers in de gemeente om het thema duurzame inzetbaarheid structureel en overal te verankeren.
  • We ontmoedigen het gebruik van werken via payrollconstructies en roepen werkgevers in de gemeente op te investeren in contractzekerheid en hogere lonen. Een eerlijke vergoeding voor iedereen: ook makers en ervaringsdeskundigen worden eerlijk beloond als de gemeente van hun werk gebruikmaakt of als instanties subsidie van de gemeente willen krijgen.