DIVERSITEIT EN INCLUSIEVE SAMENLEVING

Tilburg is voor GroenLinks een kleurrijke gemeente waar acceptatie en inclusiviteit voorop staan. De gemeente geeft daarin het goede voorbeeld. Allereerst door zelf een goede arbeidsorganisatie te zijn. We zorgen dat de gemeente Tilburg een afspiegeling is van haar inwoners en betrekken meer inwoners bij de beslissingen.

Iedere Tilburger mag er zijn en zich gezien en gehoord weten, ongeacht bijvoorbeeld sociale, religieuze of culturele achtergrond, leeftijd, genderidentiteit, seksuele geaardheid of beperking. Gesprekken over inclusie zijn vaak gevoelig en mensen zijn bang om ‘de verkeerde dingen’ te zeggen. Daarom investeren we in een gemeente waar acceptatie, veiligheid, zichtbaarheid en toegankelijkheid voorop staan. Daarmee versterken we de positie en participatie van alle Tilburgers.

De discussies over MeToo, Black Lives Matter maar ook het wrange optreden tegenover LHBTIQ+’ers in Europese landen laten zien dat er nog een wereld te winnen valt waarin iedereen zichzelf kan zijn. Tegen discriminatie treden we stevig op. We kunnen niet tolereren dat, zoals recente enquêtes laten zien, 1 op de 5 Tilburgers discriminatie ervaart, vooral vanwege huidskleur, religieuze en/of etnische achtergrond.

GroenLinks blijft inzetten op een divers kunst- en cultuurbeleid en kleurrijke evenementen om het verdraagzame karakter van de gemeente te uiten. We brengen (jonge) Tilburgers met elkaar in verbinding door hen samen te brengen bij dit soort evenementen, maar ook in het onderwijs en bij sport- en cultuur(verenigingen). We ondersteunen Tilburgers, in individueel en collectief verband, die het inclusieve karakter van stad en dorpen willen versterken en uitdragen.

TILBURG WERELDSTAD

GroenLinks is zich bewust van het feit dat ons dagelijks handelen internationale impact heeft. Als je boodschappen doet, je verwarming aanzet, even op je mobieltje kijkt of een vakantie boekt: je hebt altijd te maken met gebruik van materiaal en energie die op andere plekken in de wereld wordt geproduceerd.

Om die reden vinden we het belangrijk om ons bewust te zijn van die internationale betrokkenheid en ook bij onze contacten in andere landen zaken als klimaat, duurzame energie, eerlijke handel en het tegengaan van ongelijkheid en uitsluiting centraal te stellen. We zien dat terug in de mate waarin Tilburg zich laat zien als een internationaal georiënteerde gemeente. De Europese en internationale oriëntatie van Tilburgse onderwijsinstellingen en bedrijven versterken dat.

KUNST EN CULTUUR VERRIJKEN TILBURG

Kunst prikkelt, daagt uit, verfraait, verbindt en brengt gesprekken op gang. Daarom is een sterke kunst- en cultuursector onmisbaar. De coronapandemie en steeds krappere of ontbrekende budgetten vanuit hogere overheden zetten onze ‘Stad van Makers’ onder druk. GroenLinks is van mening dat we de waardevolle culturele sector moeten behouden voor de stad en dorpen. We blijven ons dan ook hard maken voor investeringen in deze belangrijke sector.

GroenLinks ondersteunt vernieuwende culturele initiatieven die zichtbaar maken wat wij in huis hebben. Makers binnen en buiten het kunstonderwijs en culturele instellingen moeten de ruimte en faciliteiten krijgen om Tilburg als vernieuwende cultuurstad te profileren. Sociaal contact, ontmoeting en verbinding zijn het fundament van onze samenleving en die ontstaan juist in onze bibliotheken, productiehuizen en vele andere creatieve broedplaatsen die Tilburg rijk is.

IN TILBURG ZIJN MENSEN EN HUN PRIVACY VEILIG

Een plek waar Tilburgers zich vrij kunnen voelen, gaat hand in hand met een veilige stad en dorpen; op straat, maar ook in huis en ook als het om privacy gaat.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Juist kwetsbare mensen worden vaak verleid of onder druk gezet om zich met criminele activiteiten bezig te houden. In bepaalde families en in bepaalde wijken zijn mensen minder vrij om te kiezen in welke sector ze gaan werken. Dit patroon willen wij proactief doorbreken, waarbij we ons realiseren hoe moeilijk dat is en dat dit iets is dat een lange adem vergt.

Met nabijheid, laagdrempelige voorzieningen, keukentafelgesprekken, werkgelegenheid en activiteiten willen we laten zien dat er ook een ander ‘normaal’ kan bestaan. Ondermijning door criminaliteit tast wijken en de integriteit van de Tilburgse samenleving aan. Daarom steunen we een combinatie van structureel preventief en stevig aanpakken.

EEN OPEN BESTUUR WAARIN IEDEREEN KAN MEEPRATEN

Voor GroenLinks begint de democratie van onderop. Bij mensen die hun straat, hun buurt, hun gemeente, hun land beter willen maken. Democratie vraagt om een overheid die ruimte geeft aan gesprek, ontmoeting en eigen initiatief. En die durft te investeren in het onderhoud van de democratie en stelling neemt tegen krachten die de democratie ondermijnen. Democratie betekent ook eigenaarschap over onze zorg, onze woningcorporaties en onze scholen. GroenLinks werkt aan een sterkere democratie waarin mensen niet worden aangesproken als ‘klanten en consumenten’, maar eigenaar zijn van de overheid en onze publieke sector.

Participatie is voor GroenLinks dan ook een belangrijk onderdeel van lokaal beleid. Niet alleen om ervoor te zorgen dat iedereen in voldoende mate kan meepraten over beleid, maar vooral om ervoor te zorgen dat mensen in gelijke mate mee doen en gebruik kunnen maken van de voorzieningen die voortvloeien uit dat beleid.

Bij dat laatste kunnen we nog grote stappen zetten. Daarbij moeten we voorkomen dat participatie een tegenovergesteld effect heeft. Onderzoek laat zien dat mensen met hbo en universitaire opleidingen en hogere inkomens gemiddeld meer participeren. GroenLinks wil voorkomen dat er een tweedeling in de samenleving ontstaat.

Om die tweedeling te voorkomen is het ook nodig met alle groepen in de samenleving het gesprek te blijven voeren, juist ook als meningen sterk verschillen. GroenLinks is zich bewust van de grote diversiteit aan opvattingen over sociale en duurzaamheidsvraagstukken in de samenleving. Die diversiteit komt ook tot uitdrukking in de raadszaal. Om vraagstukken aan te pakken, zal echter samengewerkt moeten worden. GroenLinks zal vanuit dat verantwoordelijkheidsgevoel – en met oog voor een groene, sociale en vrijzinnige samenleving – met iedere partij het gesprek aangaan om tot oplossingen te komen voor de vraagstukken waar we mee te maken hebben.

Vragen? Neem contact met ons op via onderstaande knop.