Ontwikkel- en basisbanen
Met dit raadsvoorstel en met dit plan gaan we in samenwerking met de Diamant-groep werkplekken - ontwikkelbanen - realiseren waar mensen de kans krijgen om zich met intensieve begeleiding gedurende maximaal drie jaar te ontwikkelen en zo mogelijk door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt of naar beschut werk. Personen bij wie is vastgesteld dat deze stap vroeg of laat in dit traject niet mogelijk is, bieden we een duurzaam perspectief in de vorm van de basisbaan met een vast contract.

Door de combinatie van ontwikkel- en basisbanen zorgen we ervoor dat werken loont en we voorkomen met de basisbaan dat deze groep mensen na de ontwikkelbaan terugvalt in de bijstand. We organiseren de komende drie jaar voor 150 bijstandsgerechtigden een ontwikkelbaan (gemiddeld 50 per jaar). Door het toepassen van ruimere regels voor inkomstenvrijlating en de introductie van een Werkpremie zorgen we dat het werken in de ontwikkel- of basisbaan ook echt loont.

Waarom doen we dit?
Met dit raadsvoorstel maakt de gemeente Tilburg een toekomstbestendig plan voor waarmee we meer kunnen betekenen voor een grotere groep Tilburgers die nu nog tussen de wal en het schip vallen: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en doorgaans een verminderde loonwaarde die zonder deze aanpak nauwelijks kans zouden hebben op duurzaam betaald werk. Dit is voor GroenLinks Tilburg van groot belang. Voor GroenLinks Tilburg is het belangrijk dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving. Met de ontwikkel- en basisbanen laten we Tilburgers mee doen, werken aan hun talenten en kunnen ze hun dromen najagen. 

Voor wie gaan we dit doen? 
Dit voorstel biedt perspectief voor inwoners voor wie de eisen van de hedendaagse arbeidsmarkt te ver van hen zijn af komen te staan, of die door persoonlijke omstandigheden nauwelijks kans hebben op duurzaam betaald werk. Dit voorstel richt zich op de groep voor wie een beschutte werkplek niet in beeld is omdat zij niet voldoen aan de door de wetgever gestelde eisen en voor wie werken op de reguliere arbeidsmarkt met loonkostensubsidie ook niet past: de groep die tussen de wal en het schip valt. Juist voor deze groep draagt de basisbaan bij aan inkomens- en werkzekerheid en het leidt bovendien tot een maatschappelijk waardevolle bijdrage.

Hoe gaan we dit doen? 
Met dit voorstel versterken we ook de bestaande aanpak van de ontwikkelbanen. De ontwikkelbaan is een tijdelijk dienstverband bij Diamant-groep waar mensen maximaal drie jaar werkervaring opdoen. Deze baan vormt waar mogelijk de opmaat naar werk bij een reguliere werkgever, al dan niet met loonkostensubsidie.

Met de basisbaan bieden wij een duurzaam perspectief voor werknemers bij wie het na deze drie jaar, of zoveel eerder, duidelijk is geworden dat het niet lukt om op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag te gaan, ondanks hun inzet en talenten. 

Wanneer werknemers starten in de basisbaan kunnen zij rekenen op een arbeidscontract bij Diamant-groep voor onbepaalde tijd en krijgen zij betaalt naar het aantal uren in het arbeidscontract. De CAO aan de slag is van toepassing. Dat betekent dat zij ook pensioen opbouwen. Werknemers in de basisbaan en ontwikkelbaan gaan er in inkomen op vooruit ten opzichte van de bijstandsuitkering: we zorgen ervoor dat werken loont. 

De begeleiding van de mensen die werken binnen een ontwikkel- of basisbaan ligt volledig bij de Diamantgroep als uitvoerende partij. Ook worden de ontwikkel- en basisbanen onder andere bij de bedrijfstakken van de Diamantgroep georganiseerd. Denk hierbij aan de Dierenopvang Hart van Brabant, Kringloopbedrijf La Poubelle maar ook het vogelasiel of de 013 (kinder)boerderijen. Ook zullen er basisbanen, op verzoek van GroenLinks, georganiseerd worden binnen de gemeente Tilburg. 

Lees hier meer over het bericht dat Omroep Tilburg schreef over het raadsvoorstel basisbanen: Tilburg wil nieuw banenplan voor 150 mensen in de bijstand

Lees hier meer over de basisbaan die de gemeente Tilburg creëerde binnen het praktijkexperiment voor de Tilburgse Melanie. Link: Van uitkering naar werk, van hopeloos naar nuttig: Melanie (33) kreeg een basisbaan