Zo’n twee jaar geleden dienden toenmalig GroenLinks raadslid Bas van Weegberg en Julian Zieleman van D66 een motie in om Tilburgers te stimuleren hun oude brommer in te ruilen voor een nieuwe fiets. Want fietsen is aantoonbaar gezonder, duurzamer en veiliger! Wethouder Grashoff (mobiliteit) heeft er nu voor gezorgd dat de regeling er ook daadwerkelijk komt. 

Raadslid Arne Kramer: “Ik ben erg blij dat de subsidieregeling er nu ligt. Ik hoop dat deze een succes wordt en dat het veel mensen in staat stelt hun lawaaierige, vervuilende brommer in te ruilen voor een goede, gezonde fiets. Daar wordt iedereen beter van!”

De subsidie ‘Brommer eruit, fiets erin’                                                                                                                              
De regeling is vooralsnog een eenjarige proef waar de gemeente 100.000 euro voor uittrekt. Inwoners die van de regeling gebruik maken, kunnen maximaal 600 euro subsidie krijgen voor de inruil. Alleen brom- en snorfietsen met een verbrandingsmotor, ingeschreven in het kentekenregister voor 1 januari 2013 komen voor de subsidie in aanmerking.

Goede verwachtingen                                                                                                                                                         
De gemeente verwacht dat de proef een succes wordt en veel Tilburgers hun brommer inruilen voor een nieuwe fiets. Niet alleen is ook in steden zoals Den Haag, Rotterdam en Nijmegen met succes al eerder een vergelijkbare subsidie ingevoerd; ook de invoering van de helmplicht voor snorfietsers per 1 januari 2023 kan voor mensen een extra reden vormen. GroenLinks Tilburg houdt het resultaat in elk geval scherp in de gaten!