GroenLinks heeft samen met een aantal andere partijen een initatiefvoorstel ingediend om het gemeentebestuur op te dragen ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in Tilburg de komende jaren aanzienlijk verbetert. Daarbij is het doel dat in 2035 de luchtkwaliteit aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie voldoet, die een stuk strenger zijn dan de Europese normen. In Tilburg worden de minder strenge Europese normen zo nu en dan zelfs al overschreden, terwijl fijnstof een negatieve invloed heeft op de gezondheid en een belangrijke factor is bij  long-, hart- en vaatziektes. Er is dus nog behoorlijk wat werk aan de winkel voor de gemeente om de luchtkwaliteit volgens de Wereldgezondheidsorganisatie op een acceptabel niveau te krijgen. 

Er zijn veel mensen die hun hele leven gezond hebben geleefd, maar toch last hebben gekregen van long-, hart- of vaatziektes. In veel gevallen levert de kwaliteit van de lucht in de omgeving waar zij wonen een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van deze ziektes. Voor mensen met astma is een slechte luchtkwaliteit op sommige dagen een ramp. Zij kunnen dan beter binnen blijven.

De Europese normen voor luchtkwaliteit die nu nagestreefd worden zijn twee keer zo ruim als de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daar waar de Europese Unie vaststelt dat de jaargemiddelde grenswaarde voor bijvoorbeeld fijnstof (PM10, waaronder Elementaire Koolstof) niet hoger dan 40 μg/m³ mag zijn, zegt de WHO dat die hooguit 20 μg/m³ mag zijn. 

Om die reden stelt de fractie van GroenLinks Tilburg, samen met de PvdA, SP en D66, dat in de toekomst niet de Europese norm, maar de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie gehanteerd moet worden. In een initiatiefvoorstel wordt het College opgedragen om: a) een integraal onderzoek te doen naar de huidige luchtkwaliteit; b) burgers bij dat onderzoek te betrekken; c) een stappenplan op te stellen hoe de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2035 gerealiseerd kunnen worden. 2035 is nog ver weg, maar met dit initiatiefvoorstel kan de raad jaarlijks stilstaan bij de vraag, hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit en wat het College eraan doet om deze te verbeteren. Daarmee zal Tilburg de eerste gemeente in Nederland zijn die deze norm in het beleid opneemt.

Een goede luchtkwaliteit is niet alleen een voorwaarde voor een gezonde leefomgeving, maar ook een indicator voor een duurzame en schone leefomgeving. Dat is ook één van de uitkomsten van de themabijeenkomst over luchtkwaliteit, die GroenLinks op 5 oktober 2015 organiseerde.

Het voorstel wordt op 16 januari 2017 in de commissie leefbaarheid besproken en zal op 30 januari in de raad worden behandeld.