Onlangs stelde Dwayne vragen aan het college betreft het standpunt van de gemeente over de investeringen in fossiele energie van het ABP. Inmiddels heeft het college de vragen beantwoord:
Vraag 1
Wat vindt u van het huidige investeringsbeleid van het ABP?
Antwoord 1
ABP is recent voor de derde keer op rij uitgeroepen tot het meest duurzame Nederlandse pensioenfonds. ABP laat in haar nieuwe duurzaamheidsbeleid zien op welke manier zij richting 2050 steeds meer gaat beleggen in duurzame energie en de beleggingen in duurzame industrie afbouwt. Daarmee voldoet ABP in principe aan de klimaatdoelstellingen, zoals wij die ook hebben opgenomen in ons bestuursakkoord. Aan de andere kant laten onderzoeken zien dat een belegging in duurzame energie niet meer (of zelfs minder) risico met zich meebrengt dan een belegging in fossiele industrie. Rijksuniversiteit Groningen economen Bert Scholtens en Auke Plantinga stellen in een wetenschappelijke studie dat pensioenfondsen als ABP zonder problemen afscheid kunnen nemen van beleggingen in de fossiele industrie. Het college is dan ook van mening dat het ABP het afbouwen van de beleggingen in fossiele industrie kan versnellen en haar beleid hierop aan kan passen.
Vraag 2
Bent u van mening dat het verschuiven van het investeringsbeleid van het ABP kansen kan bieden voor een versnelling van de klimaat- en energietransitie en het versterken van het Nederlandse investeringsklimaat en dus lokale werkgelegenheid?
Antwoord 2
Ja. De bedragen, die het ABP investeert in de fossiele industrie, namelijk 17,4 miljard euro, kunnen een (aanzienlijk) effect hebben op het versnellen van de energietransitie. We begeven ons in een periode, waarin investeringen nodig zijn voor nieuwe technologische ontwikkelingen om de energietransitie mee te kunnen versnellen. Het versnellen van de energietransitie (schaalvergroting) brengt meer werk met zich mee, ook in en voor de gemeente Tilburg.
Vraag 3
Is het college bereid om te lobbyen, bijvoorbeeld bij het Rijk als ook binnen de VNG, om het vraagstuk van het sneller verduurzamen van de investeringsagenda van het ABP (hoger) op de politieke agenda te zetten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wilt u dit vormgeven?
Antwoord 3
Wij hebben de VNG in juni 2021 reeds benaderd met de vraag of de VNG hierover een standpunt gaat innemen richting het ABP. De VNG heeft reeds meerdere signalen van gemeenten ontvangen en heeft stappen gezet rondom dit thema:
“Wij zijn begonnen om te onderzoeken wat er binnen de sectoren speelt op het gebied van duurzaamheid en op welke manier ABP hierop aan kan sluiten. Want uiteindelijk belegd ABP 'ons' geld, zowel van werkgever als werknemer. Momenteel wordt er een gesprek gepland met het bestuur van ABP waarin wij de urgentie duidelijk willen maken vanuit onze sectoren en dus ook gemeenten. Hierbij zal onder andere besproken worden of het tempo niet omhoog kan, of de communicatie niet beter kan én op welke wijze ABP goed kan aansluiten bij de doelen die binnen de sectoren van ABP worden gesteld. Over het gesprek met ABP zal binnenkort meer informatie volgen, want wij willen dit zowel als stichting ZPW (Zelfstandige Publieke Werkgevers, o.a. onderwijs) en VNG naar buiten brengen.”
Er wordt dus aan gewerkt vanuit de kant van VNG. Wij wachten voorlopig de toegezegde informatie af.
Vraag 4
Is het college bereid zich los van eventuele belangenorganisaties zoals VNG uit te spreken over de fossiele investeringen van ABP?
Antwoord 4
Het is goed dat de VNG namens de Nederlandse gemeenten (en andere publieke instellingen) het gesprek aangaat met het ABP. Steeds meer werknemers ondertekenen een petitie gericht aan het ABP om te stoppen met de beleggingen in fossiele industrie. Hierdoor neemt de druk vanuit de leden toe op het ABP om haar beleidsuitvoering (minder/niet meer beleggen in fossiele industrie) te versnellen.
Reeds in 2016 hebben meerdere gemeenten en de Universiteit Utrecht het ABP gevraagd om afscheid te nemen van de beleggingen in de fossiele industrie. Dit is vervolgens opgenomen in het beleid van ABP. In het Duurzaam en Verantwoord beleggingsbeleid van ABP wordt gerapporteerd over de voortgang van dit beleid. We zien dat op dit moment de voortgang conform het ingezette beleid verloopt. Echter, vanwege de toenemende maatschappelijke druk en urgentie, die onder andere wordt bevestigd door het recent verschenen onderzoek van het IPPC (Intergovernmental Panel on Climate Change), zijn wij van mening dat iedere bijdrage aan het (sneller) verduurzamen van onze leefomgeving een goede is.
Dus: hoe eerder de beleggingen van ABP verduurzamen, hoe sneller we in staat zijn onze klimaatdoelen te halen! In navolging van andere steden in 2016, zijn wij dan ook bereid om ons hierover uit te spreken en een signaal af te geven richting ABP en overige gemeenten en instellingen in ons land.