Sinds 2015 is het aantal zorgaanbieders in Tilburg flink gegroeid, waardoor het niet mogelijk was om de kwaliteit van de zorg te controleren en voor inwoners duidelijk te maken waar en bij wie ze terecht konden.
Om dit op te lossen, hebben we in regioverband Crossroads in het leven geroepen. Crossroads is een samenwerkingsverband tussen Amarant, GGZ Breburg, Sterk Huis en de Viersprong. Deze partijen werken samen met strategische partners en onderaannemers en zij leveren daarmee de hoogspecialistische jeugdzorg in Tilburg. Waar zij binnen hun expertise niet de juiste zorg kunnen bieden, verwijzen zij door naar de onderaanbieders die deze zorg wel in huis hebben.
Bij de start van Crossroads is er een inschatting gemaakt van het aantal te verwachten jongeren die zorg nodig hebben, terwijl de instroom bleek toe te nemen. Dit zorgde voor het oplopen van de wachtlijsten en tot hogere kosten dan verwacht. Dit is een ontwikkeling die breder in het land zichtbaar is en tot hoge jeugdzorgkosten leidt. Om weer orde op zaken te stellen, is er een taskforce die moet sturen op het behoud van goede zorg en het soepel samenwerken tussen de zorgpartners en de gemeenten.
De hoge instroom is wat GroenLinks betreft een signaal dat het niet goed gaat met onze jeugd. Daarbij staat de kwaliteit van de jeugdzorg onder druk, aangezien de instroom blijft toenemen, het aantal medewerkers in de jeugdzorg afneemt en het Rijk volgens GroenLinks te weinig in de jeugdzorg en preventie daarvan investeert. Daarmee heeft de gemeente een haast ondoenlijke taak om voor de beperkte kosten kwalitatieve zorg te leveren en de wachtlijsten af te nemen.
Op 18 november hebben we in de gemeenteraad het debat gevoerd over de extra kosten die de gemeente krijgt ten aanzien van Crossroads, wat leidde tot een breder gesprek over de rol van de Raad in het controleren van de kwaliteit en de uitgangspunten van goede zorg. Een aanleiding om hier het gesprek over te voeren was een nieuwsbericht in het Brabants Dagblad, waarin een verzonden brief vanuit Crossroads werd aangehaald. In deze brief communiceerde Crossroads naar de onderaannemers dan het bieden van 1-op-1 zorg niet langer tot de mogelijkheden behoort, dit mede vanwege de financiële druk, zonder dat hierbij voor zorgmedewerkers en ouders duidelijk werd wat dan het geboden alternatief zou zijn. Hoewel het afbouwen van 1-op-1 begeleiding bijdraagt aan het weer mee kunnen doen in onderwijs en de samenleving, moet het volgens GroenLinks wel mogelijk zijn om deze vorm van zorg te bieden wanneer en zolang dat dit passend is. In de informatieve sessies in de Gemeenteraad is gebleken dat ook Crossroads voornemens is om passende zorg te continueren, maar GroenLinks was wel onaangenaam verrast dat er keuzes vanuit Crossroads waren gemaakt, zonder dat dit met de Raad is gedeeld of de Raad eerder signalen heeft meegekregen over de krapte die bij Crossroads was ontstaan.
Hierbij twee punten die GroenLinks heeft meegegeven in het debat:
"De gemeente is verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van de zorg, maar zonder volledige informatiepositie, kan de Raad deze taak niet uitvoeren. Dat terwijl er aan de voorkant om proactieve informatieoverdracht vanuit Crossroads is gevraagd. We kunnen niet anders dan stellen dat ons vertrouwen het afgelopen half jaar daarin een deuk heeft opgelopen en we kunnen ons voorstellen dat dit voor ouders hetzelfde is. Want hoe kun je vertrouwen opbouwen, wanneer er te weinig informatie en communicatie is die helderheid van zaken geeft? Het proces van afgelopen weken heeft laten zien dat er welwillendheid is om informatie te bieden en te luisteren, dat ziet GroenLinks als positief. En ook op papier is de governance geregeld, maar we verwachten in de toekomst echt beterschap.
Dan het tweede punt. De financiële druk zorgt voor keuzes, maar het is wat GroenLinks betreft een verkeerde keuze om een andere koers te varen, zonder een plan B te hebben. Eerst nieuwe schoenen kopen, voor je de oude weggooit. Oftewel, richting onderaannemers en ouders een bericht uitsturen over het afbouwen van de 1-op-1 zorg, zonder een antwoord klaar te hebben over wat er dan wel mogelijk gaat zijn. Informatie over wat zorgmedewerkers dan nog wel kunnen bieden! En tot op heden is er niet voor alle ouders helderheid wat er vanaf 1 januari te gebeuren staat betreft de zorg voor hun kind. Pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk, maar geen duidelijkheid bieden is ook een keuze. We gaan ervan uit dat Crossroads hiervan heeft geleerd en ouders duidelijk gaat bieden en het kind in de keuzes voorop echt stelt.
Dat gezegd hebbende, blijft GroenLinks Crossroads vasthouden, daarmee is het akkoord geven op de extra kosten een logische keuze, maar we hopen dat de nabije toekomst zal uitwijzen dat de raad niet enkel Crossroads weet vast te houden, maar Crossroads dat andersom ook doet."
Op dezelfde dag volgde in de Gemeenteraad de besluitvorming over de extra kosten. Dit voorstel is unaniem aangenomen, aangezien het continueren van de zorg voorop staat.
Daarbij werden tijdens de Raadsvergadering twee moties aangenomen. Als eerste een motie over het beter monitoren van de jeugdzorg, zowel qua instroom, zorg en financiën om hierdoor beter als Raden betrokken te zijn en vinger aan de pols te houden. Een tweede motie betrof het voorstel voor een Verenigde Vergadering. Deze bijeenkomst is een instrument vanuit de Regio Hart van Brabant, waarbij de gemeenteraden van de betrokken gemeenten samen in overleg gaan, aangezien er een bredere behoefte is om gezamenlijk het gesprek te voeren over de rol van Crossroads. Deze Verenigde Vergadering zou ook zonder de motie vanuit de Tilburgse Raad doorgang vinden, aangezien het minimum van 3 raden die op zouden roepen tot een vergadering al was behaald.
Daarbij heeft de wethouder aangegeven voornemend te zijn om vaker met de Raad het gesprek te voeren over de jeugdzorg en preventie daarvan. GroenLinks is tevreden over hoe we na het slechte bericht vanuit de hogere instroom en kosten gezamenlijk met de Raad, Crossroads en de wethouder dit proces hebben doorlopen en hierdoor beter zicht hebben op de uitdagingen in de jeugdzorg.
Hierbij danken we ook de betrokken GroenLinks-leden die de afgelopen weken betrokken zijn geweest en met hun input en advies een bijdrage hebben geleverd.