Studenten met een beperking die naast hun studie niet kunnen bijverdienen hebben recht op een studietoeslag. De hoogte van het bedrag van deze studietoeslag varieert echter per gemeente. De roep vanuit de LSVb, CNV jongeren, de Tweede Kamer en het kabinet is om de bedragen gelijk te trekken, zodat het niet uitmaakt voor de hoogte van het bedrag in welke gemeente een student woont.

In Tilburg krijgen thuiswonende studenten met een beperking een studietoeslag van 100 euro per maand en uitwonende studenten met een beperking krijgen een studietoeslag van 300 euro per maand. De gemeenteraad nam eerder al een voorstel van GroenLinks over om de uitwonende beurs te verhogen van 100 naar 300 euro per maand, als ook het vergroten van de bekendheid van de regeling en het vergemakkelijken van de procedure om hem aan te vragen. 

In vergelijking met de andere grote steden komen de thuiswonende studenten met een beperking er bekaaid vanaf in Tilburg. Mocht Tilburg de leeftijdsafhankelijke normbedragen gaan hanteren dan gaan uitwonende studenten jonger dan 21 jaar geld inleveren. Een grote meerderheid van de studenten met een beperking weet overigens niet van het bestaan van een
studietoeslag blijkt uit onderzoek van de LSVb. Volgens de studentenvakbond doet slechts 7 procent van de rechthebbenden een aanvraag.

De PvdA en Groenlinks Tilburg roepen het college op om in navolging van de oproep van voormalig staatssecretaris van Ark, de gemeenten Rotterdam en Utrecht en de Stichting Wij Staan Op! om alle rechthebbende studenten met een beperking met
ingang van dit studiejaar een studietoeslag van 300 euro per maand te geven. Lees onze vragen aan het stadsbestuur hier: 

1. Hoeveel rijksgeld lag en ligt er in de gemeente Tilburg klaar voor studenten met een beperking die in aanmerking komen voor een studietoeslag? Welke deel van het voor dit doel bestemde geld is tot nu toe daadwerkelijk uitgegeven aan studietoeslagen?
2. Waarom keert de gemeente Tilburg de beloofde 300 euro studietoeslag voor studenten met een beperking niet aan alle rechthebbenden uit? Oftewel waarom maakt de gemeente Tilburg een onderscheid tussen thuis- en uitwonend?
3. Heeft de gemeente Tilburg een idee welk percentage van de rechthebbende studenten met een beperking woonachtig in Tilburg studietoeslag ontvangt? Om hoeveel studenten zou dat in de gemeente Tilburg gaan?
4. Wat heeft de gemeente Tilburg gedaan om het bestaan bekend te maken van een studietoeslag voor studenten met een beperking en op welke wijze deze aan te vragen? Is het aantal aanvragen en toegekende studietoeslagen de laatste jaren toegenomen? Graag onderbouwd met cijfers.
5. Ziet de gemeente Tilburg kansen om, eventueel samen met andere studentensteden, in gesprek te gaan met DUO om de regeling bekender te maken en daarmee te voorkomen dat studenten die hier aanspraak op hebben zich in de schulden moeten steken door te gaan lenen? Zijn er mogelijkheden om de regeling achteraf uit te keren aan studenten die hier
recht op hebben?
6. Is het college bereid om alle rechthebbende studenten (thuis- en uitwonend en leeftijdsonafhankelijk) met ingang van dit studiejaar een bedrag van 300 euro per maand te geven zoals de gemeenten Rotterdam en Utrecht dat doen?