Bij Regionaal Archief Tilburg werken medewerkers en vrijwilligers samen om zoveel mogelijk informatie beschikbaar te stellen. Van de ontelbare stukken die opgeborgen zijn in de archiefkasten tot de digitale archieven. Raadslid Freke Schellekens en juryvoorzitter: "Regionaal Archief helpt op die manier iedereen in omgeving Tilburg in de zoektocht naar het verleden en maakt het verleden van iedere Tilburger levendig. Het heden en verleden van Tilburg en haar inwoners wordt verbonden dankzij dit archief’’.

Regionaal Archief Tilburg is onderdeel van de Stichting Mommerskwartier en werkt vanuit die rol ook veel samen het Stadsmuseum Tilburg, die ook bijdraagt aan het delen van het verleden met de Tilburgers van nu. Daarnaast gaat het archief ook andere samenwerkingen aan, zoals met Feniks als ook het Brabants Historisch Informatie Centrum. Daarbij wordt het verleden van Tilburg en haar inwoners dichterbij gebracht door het delen van verhalen en informatie via symposia, historische cafés en podcasts en het veiligstellen van erfgoed. 

Door middel van evenementen zoals symposia, historische cafés en podcasts verspreidt en deelt Regionaal Archief Tilburg verhalen en kennis van alle groepen in de Tilburgse samenleving. Denk hierbij aan vrouwen, zoals bij het symposium over de tweede feministische golf en over het belang van onderzoek naar de geschiedenis van de LHBTI+ gemeenschap. Of de verhalen over Tilburgers met een migratieachtergrond en door het borgen van Moluks erfgoed en de medewerking aan het onderzoek naar het koloniale verleden van Tilburg. "Het vertellen van de verhalen van alle Tilburgers leert de Tilburgers van nu hoe Tilburg en haar inwoners zijn gevormd en leren we elkaar beter kennen en begrijpen. Het delen van verhalen van het verleden is hiermee een belangrijke stap voor een inclusief Tilburg, waar Regionaal Archief Tilburg een belangrijke rol in speelt’’, aldus Schellekens.  

Daarbij verdient het Regionaal Archief Tilburg niet enkel de award voor haar functie in de stad door het delen van het verleden, maar werkt de organisatie ook intern aan diversiteit en inclusie. Samen met Stadsmuseum Tilburg is het archief een traject gestart om medewerkers bewust te maken van diversiteit en inclusie bij het maken van beslissingen en het bedenken van activiteiten, door te vragen hoe dit past binnen de gemeenschappen in Tilburg. Zo vertelde Jojanneke van Zandwijk van het archief: “Af en toe een onderwerp naar voren brengen over vrouwen of gastarbeiders maakt ons als organisatie nog niet inclusief. De hele organisatie en manier van werken moet meegenomen worden, zodat iedereen zich gezien voelt en de kans krijgt om informatie te vinden”. 

De Inclusie Award is op woensdagochtend 8 maart door de fractie en het bestuur van GroenLinks uitgereikt aan alle medewerkers en vrijwilligers, als ook aan Luud de Brouwer, plaatsvervangend directeur van Regionaal Archief Tilburg.

*De Inclusie Award 2022 is gemaakt door de Tilburgse Beeldhouwer Ro-Nalt Schrauwen. 

De Inclusie Award 2022 is gemaakt door de Tilburgse Beeldhouwer Ro-Nalt Schrauwen.
GroenLinks Tilburg reikt jaarlijkse inclusie award uit aan Regionaal Archief Tilburg