Bij een complexe echtscheiding komen daarbij ook veel kosten van hulp en ondersteuning bij de gemeente terecht en kan dit per complexe scheiding oplopen tot €32.000. Ook het aantal scheidingen per jaar blijft toenemen en zit momenteel op circa 30.000 scheidingen per jaar. Het welzijn van jeugdigen staat voorop, maar door te kijken hoe we complexe scheidingen kunnen voorkomen of de-escaleren, voorkomen we de behoefte aan jeugdhulp, maar houden we als gemeente ook meer geld over om te investeren in het sociaal domein. Helaas een grote opgave, aangezien het Rijk keer op keer blijft bezuinigen in de jeugdzorg. Om die reden diende Freke Schellekens tijdens de behandeling van de begroting 2025 een motie in die inzet op het preventief hulp bieden aan gezinnen om complexe (v)echtscheidingen te voorkomen of de-escaleren.
De motie 'Samen Vooruit: preventieve aanpak gezinsproblematiek' roept op om, naar het goede voorbeeld van het Relatie- en Scheidingsteam Zwolle, huidige experts, organisaties en medewerkers in het sociaal domein (orthopedagogen, psychologen, jeugdbeschermers, gezins- en relatietherapeuten en maatschappelijk werkers) met elkaar te verbinden om hiermee op integrale wijze in te zetten op de-escalatie en preventief hulp bieden. Dit kan zowel bij twijfels binnen de relatie, het in scheiding liggen en vraagstukken rondom jeugdigen en scheiden. Inwoners die hier behoefte aan hebben kunnen op een laagdrempelige wijze in gesprek, waarbij er geen versplinterde hulp is, maar er voor het gezin een aanpak komt die zowel kijkt naar problematiek tussen ouders als de wensen van de kinderen. Het voorbeeld van Zwolle laat zien dat deze teamaanpak tot 93% van de gevallen tot de-escalatie van de gezinsproblematiek leidde en daarmee complexe scheidingen met jeugdzorg tot gevolg heeft kunnen voorkomen. Ook ervaarden de deelnemers van de pilot in Zwolle dat niet enkel ouders meer rust en grip hadden, maar voelden de betrokken jeugdigen zich ook gehoord en gezien.
Maar moet de overheid en dus de gemeente hier wel een rol in hebben? Wat GroenLinks betreft wel. Dit aangezien er bij problematiek onder de 18 jaar de jeugdzorg is, voor ondersteuning in het dagelijks leven de WMO soelaas biedt en voor mentale hulp een weg gezocht kan worden via de huisarts en de zorgverzekering. Echter, wanneer de problematiek zich tussen twee mensen afspeelt, dan valt daar een gat in ons zorglandschap. Dat terwijl we het in de raad vaak hebben over normaliseren en het helaas niet meer dan normaal is dat het af en toe niet goed loopt binnen de relatie met alle mogelijke problemen tot gevolg. Vandaar dat investeren in deze fase volgens GroenLinks een oplossing biedt ter voorkomen van zwaardere problematiek.
De motie is aangenomen en hierdoor komt het college in voorjaar 2025 terug naar de Tilburgse raad met een plan van aanpak. GroenLinks is benieuwd naar de aanpak in Tilburg en blijft ondertussen verder denken en debatteren over hoe we de trend van de hogere instroom in de jeugdzorg kunnen kenteren.
Lees meer over de motie en de preventieve aanpak voor jeudgzorg op onze website: Samen vooruit: preventieve aanpak gezinsproblematiek