. We zijn blij om te zien dat vele Tilburgers zo betrokken zijn bij de bomen in onze stad, ook via petities. Maar we merken ook dat er veel onduidelijk is over de ontwikkelingen die voor liggen. Gelukkig is er inmiddels een aantal misverstanden opgehelderd:
- Zoals dat de grote platanen aan de Noordhoekring, langs de begraafplaats, gekapt zouden worden. Dit is gelukkig niet waar.
- Daarnaast is afgesproken dat ten aanzien van de Schouwburgring en Noordhoekring nog een onderzoek plaats vindt, om te kijken of met kleine ingrepen mogelijk toch nog meer bomen gespaard kunnen worden.
- De aanvragen voor de kapvergunning voor de Noordhoekring en Schouwburgring worden daarom voorlopig teruggetrokken.
Wat gebeurt er dan eigenlijk met de ontwikkeling van de Parkring?
Er worden héél veel bomen toegevoegd in onze stad. Kijk bijvoorbeeld naar de vergroening van de Willem II straat en de stationsstraat. Ook in dit project Parkring: er worden bijna 300 bomen geplant.
Voor de Parkring geldt daarbij dat belangrijke doelen, zoals:
- Extra waterberging en waterinfiltratie.
- Meer ruimte voor de fietsers.
- Meer ruimte voor groen.
- Meer ruimte voor voetgangers en.
- Betere omgevingskwaliteit,
Goed uitgevoerd moeten worden. Dit kan het beste door de ruimte van gevel tot gevel in een keer opnieuw in te richten (en niet elke paar jaar weer open te leggen). De Parkring krijgt hiermee een nieuwe inrichting met circa tweemaal zoveel bomen en ruim tweemaal zoveel groenvakken.
Wat vinden we daarvan?
GroenLinks ziet de vergroening van Tilburg en ontwikkeling van de Parkring als positieve stappen voor de stad. Daarnaast zijn we het helemaal eens met wat de actiegroep zegt: die nieuwe bomen hebben nog jaren nodig om te kunnen groeien en dus weer zo groot te worden als de huidige bomen. En daarmee hun optimale verkoelende werking te hebben, wat maakt dat je er alles aan moet doen om die bomen te behouden en desnoods te verplanten (dit speelt vooral aan de Noordhoekring en in mindere mate de Schouwburgring). Dit is exact waar de GroenLinksfractie in de raad altijd op zal hameren:
Bomen behouden, anders verplanten, en de rest zo groot en volwassen mogelijk planten. Aan de hand van de aangescherpte bomenverordening.
Het college zegt hierover: “Er worden zoveel mogelijk grote bomen geplant vergelijkbaar met die op het Stadsforum. Deze bomen hebben bij aanplant al een leeftijd van circa 15 jaar en leveren al vanaf aanplant schaduw op. Wanneer de bomen volwassen zijn dan is het bladvolume minimaal 30% meer als wat het nu is.”
Zoals gezegd blijven we nauw betrokken bij deze ontwikkeling. Het is goed dat onze wethouder Rik Grashoff in gesprek is met de actiegroep. Naast alle participatie die al is geweest is, is het belangrijk om in gesprek te zijn en te blijven. Dat is volgens ons de basis. Er wordt nu onderzocht hoe er meer bomen kunnen blijven staan aan de Parkring. Dat is waar wij toe hebben opgeroepen richting het college. Met name aan de Noordhoekring en Schouwburgring verwachten we dat er meer bomen behouden kunnen blijven, en er daarnaast veel nieuwe worden aangeplant.
Kortom, voor het autoluwer, groener en klimaatadaptief maken van het centrum zijn ingrepen nodig, ook aan de Parkring. Daarbij werken we hard aan het behouden van bomen, mogelijk verplanten en de rest zo groot en volwassen mogelijk planten.
Mocht je nog nadere vragen of opmerkingen hebben, dan horen we deze graag. Ook kunnen we altijd bijpraten.