De coronacrisis en de daarmee gepaard gaande economische crisis treft veel Tilburgers op de arbeidsmarkt, waaronder ook veel jongeren. Een zorgelijke ontwikkeling gegeven het feit dat jongeren al veelal een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hadden. Veel werkgelegenheid, waaronder in de detailhandel en de horeca, komt op de tocht te staan door de aanhoudende beperkingen. De commissie Borstlap concludeerde onlangs wat iedereen al wist: de doorgeslagen flexibilisering op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat groepen werkenden structureel in de knel raken. In juli was 10,7 procent van de jongeren werkloos, tegenover 4,3 procent van de totale beroepsbevolking.
Onlangs werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen die de regering opriep om de bijstand voor jongeren onder de 27 jaar meteen toegankelijk te maken. Sinds de Participatiewet uit 2015 geldt voor hen namelijk een wachttijd (‘zoektijd’) van minimaal 4 weken. Ook roept de motie op om jongeren extra inkomsten, uit bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, te laten behouden. Hiermee geeft het Rijk gemeenten meer beleidsvrijheid in de bijstandsaanpak voor kwetsbare jongeren tot en met 27 jaar (voor een periode tot 1 juli 2021)[1].
Eveneens worden in het laatste steunpakket, dat tot volgend jaar zomer loopt, wederom scholingstrajecten ingesteld. Vanaf 1 december kunnen werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden weer kosteloos een ontwikkeladvies volgen bij een loopbaanadviseur. Er zijn in totaal 50.000 adviestrajecten beschikbaar[2].
[1] https://groenlinks.nl/nieuws/meer-aandacht-voor-alle-jongeren-derde-steunpakket
[2] https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/09/29/brede-steun-in-de-tweede-kamer-voor-steun--en-herstelpakket
We stelden de volgende schriftelijke vragen aan het college:
- Hoe kijkt het college tegen het toenemend aantal jongeren dat in de bijstand komt? In hoeverre dragen de uitgangspunten van Tilburg investeert in Perspectief bij aan de ontwikkelmogelijkheden van jongeren?
- Deelt het college de mening dat jongeren evenveel ondersteuning verdienen als volwassenen binnen de bijstandsaanpak en dus ook binnen de kaders van Tilburg investeert in Perspectief?
- Is het college bereid de vrijlating van inkomsten voor jongeren te verruimen, zodat jongeren financieel meer gemotiveerd worden om te zoeken naar (parttime) werk? Zo nee, waarom niet?
- Is het college bereid de zoektermijn van 4 weken stop te zetten, om zodoende jongeren snel van een bijstandsinkomen te kunnen voorzien? Zo nee, waarom niet?
- Welke andere mogelijkheden en kansen ziet u om jongeren (financieel) te motiveren en begeleiden in de zoektocht naar werk? Hoe kijkt u daarbij tegen experimenten in andere gemeenten in het land, waarbij jongeren met een uitkering de mogelijkheid wordt geboden om te werken en daarbij te sparen[1]? (Nb: Hierbij krijgen jongeren het gespaarde bedrag na een tijd uitgekeerd).
- Is het college bereid om jongeren meer te begeleiden en te verwijzen richting de bestaande scholingstrajecten? Hoe wilt u dit mogelijk maken?
- Ziet het college mogelijkheden en kansen om de bestaanszekerheid van jongeren te versterken, door bijvoorbeeld een snellere en toegankelijkere ondersteuning vanuit de bijzondere bijstand en/of het Woonlastencompensatiefonds?
- Hoe informeert het college de al bestaande regelingen en mogelijk versoepelingen richting de doelgroep van jongeren? Ziet u mogelijkheden en kansen om de informatievoorziening te versterken? Wat wilt u hiervoor doen?
[1] https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20201005_36984535/creatieve-voorstellen-voor-betere-bijstand-in-haarlemmermeer?utm_source=google&utm_medium=organic