Scholieren en studenten voerden onlangs actie voor het heropenen van het voortgezet als ook het hoger onderwijs. Ook het demissionaire kabinet geeft aan dat de beperkingen zo zwaar drukken op scholieren en studenten dat het kabinet het aandurft om buurthuizen en bibliotheken voor deze groep te openen.

Jongeren tussen de 12 en 27 jaar zouden in sporthallen, wijkcentra en evenementenhallen terecht kunnen als ontmoetingsplek voor onderwijs, sociale activiteiten en voor ondersteuning van jongerenwerkers of coaches. Dit kan alleen onder strikte naleving van de coronaregels, zoals de anderhalvemeterregel en een maximumaantal van dertig bezoekers. Het initiatief voor het openen van deze ontmoetingsplekken en het opzetten van de activiteiten ligt bij gemeenten, aldus het kabinet.

Besturen is vooruitzien. En het is van groot belang om snel perspectief te bieden aan al die studenten binnen het hoger onderwijs in Tilburg. De GroenLinks en D66 fracties roepen daarbij het college op om creatief buiten de kaders om te denken. Maak maximaal gebruik van de mogelijkheden om bioscopen en buurthuizen, de LocHal en de Schouwburg als ook vergaderzalen van het nieuwe stadhuis in te zetten om meer fysiek onderwijs mogelijk te maken.

Hierom dient Dwayne Heuvelmans in samenwerking met Koen van der Krieken (D66) de volgend vragen in bij het college;

  1. Is het college het met de GroenLinks en D66 fracties eens dat studieprestaties en het mentaal welbevinden van studenten als gevolg van het verbod op fysieke onderwijsactiviteiten vanwege het coronavirus ernstig onder druk staan?
  2. a. Is het college in gesprek met de kennisinstellingen en andere partijen in de stad ter voorbereiding op de heropening van het hoger onderwijs en om meer fysieke (tijdelijke) onderwijslocaties mogelijk te maken? Hoe verlopen die voorbereidingen?
    b. Ziet u daarbij ook kansen om meer ruimte te creëren voor het middelbaar onderwijs om zodoende meer fysiek onderwijs voor deze groep mogelijk te maken?
  3. Is het college bereid om te kijken of we gebouwen zoals de LocHal, Schouwburg, bioscopen en buurthuizen, de vergaderzalen van ons nieuwe stadhuis etc. in kunnen zetten als plek om binnen de geldende coronamaatregelen fysiek onderwijs mogelijk te maken? Wat wilt u hiervoor gaan doen?