Door een vuurwerkverbod in te voeren werken we naar een alternatieve jaarwisseling met minder schade aan publieke eigendommen, minder overlast, minder vervuilde lucht, minder vuurwerkafval en minder ongevallen. Het genomen besluit van de gemeenteraad is een vervolgstap in een proces waarbij GroenLinks (Tilburg) al lang roept om verandering.

Onhoudbare traditie
In Nederland en ook in Tilburg wordt al enkele jaren gesproken over de jaarwisseling en dan specifiek het afsteken van vuurwerk door particulieren. Die is wat GroenLinks betreft al lang niet meer houdbaar. De huidige jaarwisseling heeft veel te veel negatieve effecten die niet meer in verhouding staan tot de voordelen van het laten afsteken van vuurwerk door consumenten.

Jaarlijks zijn er slachtoffers in ziekenhuizen (veelal omstanders) die behandeld moeten worden, maar ook schade aan publieke eigendommen, zoals bushokjes, lantaarnpalen, bankjes, etc. Voor de gemeente Tilburg was dit tijdens de jaarwisseling van 2019/2020 was dit een bedrag van €150.000.

Tijdens de jaarwisselingen van 2021 en 2022 waren de pieken in de fijnstofconcentraties in de steden beduidend lager dan in de jaren daarvoor. Als maatregel tegen verspreiding van het coronavirus was tijdens de jaarwisselingen van 2021 en 2022 een vuurwerkverbod van kracht (Rijksoverheid, 2021). Concluderend kan gesteld worden dat natuur, milieu en het grondwater vervuild worden door zware metalen, gifstoffen en microplastics in vuurwerk en na elke jaarwisseling tonnen vuurwerkafval moeten worden geruimd met de daar bijhorende kosten.

Daarnaast zien we jaar op jaar dat de veiligheid door het particulier afsteken van vuurwerk onder druk staat. Voor zowel mensen die zelf vuurwerk afsteken, maar vooral ook voor omstanders, dieren, orde- en hulpverleners maar ook mensen die oorlogtrauma’s hebben.

Het voorstel
In de motie wordt een aanpak voorgesteld die op veel vlakken inzet. Zo wordt er in de APV een totaalverbod opgenomen van het afsteken van consumentenvuurwerk en wordt het stadsbestuur opgedragen om de verkoop van consumentenvuurwerk in Tilburg zo veel mogelijk te beperken.

Ook wordt het college opgedragen om regelgeving af te stemmen met omliggende gemeentes en ook de afstemming te zoeken rondom regels met betrekking tot verkoop en handhaving met Vlaanderen. Immers, als grensgemeente zien we dat er veelvuldig vuurwerk over de grens wordt ingekocht.  

Om binnen de mogelijkheden van de wet de verkoop van consumentenvuurwerk in Tilburg zoveel mogelijk te beperken.

Wat voor GroenLinks belangrijk is is dat er gezocht wordt naar nieuwe manieren om de jaarwisseling te vieren. In de motie wordt ook opdracht gegeven om een voorstel voor te leggen aan de raad voor een alternatieve viering, met o.a. vuurwerkshows en/of incidentele subsidies tot kleine alternatieve buurtvieringen naar het voorbeeld van Apeldoorn.  

Uiteindelijk staat deze ontwikkeling wanneer Tilburgers meegenomen worden. Daarom is in het voorstel ook de wens uitgesproken om via de communicatie en dialoog met de stad over de overgang naar een vuurwerkvrije jaarwisseling vorm te geven. Ook wordt het college opgeroepen om bij de regering te lobbyen voor meer handhavingscapaciteit.  

GroenLinks blij met ambitieuze koers gemeente Tilburg
Voor GroenLinks is het belangrijk dat een gezond en gelukkig Tilburg aan alle onze inwoners toekomt. Daarom steunen we ten volle de oproep om werk te maken van een vuurwerkvrij Tilburg. De laatste jaren is de steun voor een totaalverbod alleen maar toegenomen. Het is belangrijk om duidelijkheid te geven wat wel en niet mag, maar ook alternatieven te introduceren zodat de jaarwisseling een feest mag en kan zijn voor álle Tilburgers. Als GroenLinks fractie blijven we ons de komende jaren inzetten op dit dossier.